OUR BLOG

09 feb 2017

Interview met Henk J.Smits cliënt van het eerste uur

November vorig jaar lanceerde Noordam Vermogensbeheer haar nieuwe website. Henk Smits, cliënt sinds de oprichting, reageerde direct op het item ‘vertel ons uw verhaal’. Hij wilde spontaan als referentie dienen en een mooie omschrijving op onze website laten plaatsen. Ons leek het leuker om Henk te interviewen, zodat we zijn klantervaring als blog op de website konden plaatsen. Wij hebben Henk en zijn vrouw Loes uitgenodigd voor een Italiaanse lunch bij Cosa in Baarn.

“De eerlijkheid en de gezamenlijke kennis gecombineerd met hun achtergronden en karakters maken NOORDAM VERMOGENS BEHEER zo uniek en succesvol”

Bovenstaande quote mailde jij ons daags na de lancering van de website. Of we deze er op wilde zetten. Nogmaals bedankt, het omschrijft heel goed waar wij als Noordam Vermogensbeheer voor willen staan.

Kun je ter introductie voor de lezers iets over jouw carrière vertellen?
Ik ben een trotse Zeeuw, geboren en getogen in Vlissingen. Mijn ouders runden een hotel op de Boulevard de Ruyter in Vlissingen direct naast het standbeeld van Michiel de Ruyter. Van jongs af aan werkte ik mee en was ik van plan de zaak over te gaan nemen. Tijdens mijn studie aan de Hogere Hotelschool heb ik mijn ambities bijgesteld en wilde ik de internationale hotelwereld in.

Ik ben begonnen bij Holiday Inns Inc.. Ik volgde een management trainingsprogramma in Orangeburg N.Y., USA en werd al snel gepromoveerd tot assistent General Manager. Na de afronding van mijn training werd ik geplaatst in Hannover. Een Holiday Inn hotel met 150 kamers, hier promoveerde ik naar General Manager. Na drie jaar vond de directie dat ik de klus daar wel geklaard had. Ik ben in die tijd 2 keer uitgeroepen tot één van de top tien beste managers van Holiday Inns Inc. wereldwijd. Ik ging van Hannover naar Stuttgart, een groter hotel, met 200 kamers, waar goede leiding nodig was.

h.j.smits

Na nog geen jaar werd ik gevraagd om leiding te gaan geven aan het Holiday Inn hotel in Brussel, met 300 kamers en één van de meest prestigieuze hotels van Holiday Inn in Europa. Hier heb ik bijna 6 jaar gewerkt en hebben mijn kinderen de belangrijkste jaren van hun jeugd doorgebracht.

In 1980 werd ik verkozen tot de beste General Manager van Holiday Inns Inc. tellende 1625 hotels wereld wijd. Een promotie naar Regio-directeur gestationeerd in Londen, voor Holiday Inns Benelux, Frankrijk en Engeland liet niet lang op zich wachten. Twee jaar later kreeg ik een geweldige aanbieding om aan de slag te gaan bij Golden Tulip Hotels en Resorts, 100% dochter K.L.M, in de functie van C.O.O.

Na diverse andere managementfuncties ben ik in 1991 gevraagd door Dorint Hotels en Resorts A.G. en in 1999 stapte ik over naar de Bilderberg Hotel Group. Zowel bij Dorint als bij Bilderberg had ik de funktie van Managing Director en had bij beide holdings een zetel in de raad van het dagelijks bestuur. In 2002 is de holding Queens Moat Houses Plc., van o.a. de Bilderberg Hotel Group, in onderdelen verkocht en ben ik van een welverdiend vervroegd pension gaan genieten.

Sinds 2002 ben ik meer baas over mijn agenda. Ik word geregeld gevraagd door de Nederlandse Overheid om via de stichting P.U.M. als senior expert mijn expertise over te brengen in opkomende landen als Kazachstan, El Salvador, Oekraïne, Suriname, Indonesië, Vietnam etc etc. Heel erg leuk, gevarieerd werk en geeft zeer veel voldoening deze jonge enterpreneurs met mijn kennis te mogen verrijken.

Kun je iets meer vertellen over jullie gezinssituatie? Lijkt me best lastig om met je gezin continue elders te wonen?

Ik ben 47 jaren getrouwd met Loes en we hebben twee kinderen, een zoon (geboren in Hannover) en een dochter (geboren in Tarrytown N.Y). Het grootste gedeelte van de lagere school hebben ze in Brussel en Londen gedaan. Eerder woonden we in de hotels waar ik werkte, maar vanaf Brussel heb ik bedongen dat ik buiten het hotel mocht wonen. Na onze tijd in Engeland zijn we terug naar Nederland gegaan om in het Gooi neer te strijken.

Nu genieten we van onze drie kleinkinderen en wonen we weer heerlijk in het Zeeuwse Sluis. Zeeland bleef toch trekken en in Sluis vonden we een geweldige plek. Sluis heeft veel goede restaurants en dit brengt gezelligheid, daarnaast is het ideaal gelegen.

h.j.smits-noordam

Hoe komt een Trotse Zeeuw nu bij Noordam Vermogensbeheer uit Baarn terecht?
We hebben jaren in het Gooi gewoond en daar veel kennissen en vrienden gemaakt. Tijdens een feestje kwamen wij Frits Noordam tegen en we raakten al snel aan de praat over beleggingen. Ik had erg slechte ervaringen opgedaan met zowel de bank, als een ‘luxe’ vermogensbeheerder.

Frits was heel direct en legde haarfijn uit waar de concurrentie het liet liggen. Op de een of andere manier was zijn benadering volledig anders dan ik gewend was. Hij beloofde geen gouden bergen, maar vertelde wel hoe hij het ging doen. Ik beloofde hem die avond dat ik er over na zou denken en er zo spoedig mogelijk op terug zou komen. Dit duurde uiteindelijk wat langer dan gepland en volgens Frits moest ik blij zijn dat ik nog klant mocht worden, haha.

Je beschrijft Noordam Vermogensbeheer als eerlijk, hoe ervaar je dat?

Ik heb al jarenlang contact met Frits, we lunchen af en toe samen en dan praat hij me volledig bij. Het ene beleggingsjaar is beter dan het andere, maar hier wordt altijd open over gesproken. Ook met Jeroen heb ik regelmatig contact als Frits er niet is. Het behoud van mijn vermogen is hun eerste prioriteit en dit hebben zo ook in moeilijke beursjaren goed gedaan.

Wat is jouw voornaamste beleggingsdoel?
Vanuit mijn vermogen vul ik wanneer nodig mijn pensioen aan. Ik heb mijn vermogen niet nodig om van te leven. Misschien alleen om af en toe wat extra leuke dingen te kunnen doen. Voor onze generatie zijn de pensioenen goed geregeld. Of dit voor mijn kinderen straks ook zo is, daar twijfel ik aan. Ik wil een mooie bijdrage kunnen leveren aan de pensioenen van mijn kinderen. Ik beleg om een goed rendement te halen, maar wil mijn vermogen niet meer op het spel zetten.

In hoeverre is dit gelukt?
Ik beleg bij Noordam in een zogeheten Neutraal beleggingsprofiel. Eén helft van mijn vermogen voornamelijk in aandelen en de andere helft is meer risicomijdend met obligaties en fondsen. In de crisis van 2008 kon Noordam de schade beperken en de jaren daarna hebben ze dit weer snel ingelopen. Al met al heb ik door de jaren heen denk ik ongeveer 4 a 5% rendement per jaar gemaakt. Niet onbelangrijk is dat ik me er nooit zorgen over heb hoeven maken. Het wordt voor mij geregeld.

wesley