OUR BLOG

09 mrt 2018

Handelsoorlog ja of nee?

Vorige week verbaasde president Donald Trump vriend en vijand door fikse importheffingen op staal en aluminium aan te kondigen. Europa heeft direct geantwoord dat het hard zal terugslaan met belasting op Amerikaanse producten. Er dreigt dus een totale handelsoorlog.

Enkel een staaloorlog zou op zich nog redelijk te overzien zijn. De Europese staalsector exporteert slechts zo’n 5 procent van de totale productie naar de VS. Maar een totalitaire handelsoorlog, waar Donald Trump op lijkt aan te sturen, is een ander verhaal. Europa en China hebben een handelsoverschot met de VS, dat betekent dat ze meer exporteren naar de VS dan importeren. Dat is ook Donald Trump niet ontgaan, die nog een tandje bijsteekt, door te dreigen met heffingen op de invoer van Europese auto’s naar de VS. Volgens Trump zijn dit soort taksen “onvermijdelijk” als de Europese Unie zou reageren op de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium.

Wat doet een handelsoorlog met de beurs?
Handelsconflicten kunnen leiden tot faillissementen en kunnen in sommige zeldzame gevallen de voorbode zijn van vergaande conflicten. Om deze redenen reageren de beurskoersen vaak erg negatief bij een mogelijkheid van handelsconflict. Onder de beleggers heerst zenuwachtigheid en de retoriek van bepaalde wereldleiders stemmen beleggers nerveus. Beursexperts en economen sturen direct onheilspellende verkoopadviezen voor aandelen de wereld in vanwege het aankomend handelsconflict. Echter, de beurs laat zich nooit voorspellen en enige voorzichtigheid met zulke adviezen is geboden. De zorgen over een mogelijke wereldwijde handelsoorlog drukten eerder zwaar op het sentiment, maar de vrees bij beleggers begint al weer af te nemen.

De kans dat deze nieuwe handelsoorlog er echt komt lijkt vooralsnog niet heel groot. Donald Trump maakt zijn kiezers in staalstaten als Pennsylvania ongetwijfeld blij met de belofte 25 procent invoerrechten te gaan heffen op import, maar de dreigende represailles jagen het nu nog overwegend republikeins Congres de stuipen op het lijf. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker noemde een paar Amerikaanse producten waarvoor de belastingen omhoog zouden kunnen: Amerikaanse whisky, Levi’s jeans en Harley Davidson motoren. De extra tarieven van 25 procent op deze Amerikaanse producten zijn slim gekozen: onder andere whiskey uit Kentucky, de thuisstaat van Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, Harley Davidson-motoren uit Michigan, de thuisstaat van partijleider Paul Ryan in het Huis van Afgevaardigden zijn gevoelige voorbeelden. De republikeinse partij kan zich dit soort onrust in een verkiezingsjaar niet veroorloven. De president zegt dan heel stoer dat hij zich daar niets van aantrekt, maar als de Republikeinen nee roepen, vist hij achter het net.

wesley