OUR BLOG

27 dec 2016

Grote schoonmaak zet signaal op groen voor Europese banken

blog-noordam-vb-grote-schoonmaak-europese-banken-detail

Vorige week was een bijzondere week in bankenland. Deutsche bank schikt voor 7.1.miljard in Amerika en de koers stijgt 6% omdat de “boete” in eerste instantie het dubbele was. Welke politieke invloeden hiervoor zijn gebruikt zullen wij nooit weten. Dan schikt ook Credit Suisse voor een luttele 5,3. miljard. Dit als nasleep uit de periode dat zij te veel pakketten risicovolle hypotheken verkochten.

Het meest in het oog springt echter de oudste bank ter wereld Monte dei Paschi Siena. De bank staat op omvallen en wordt door de Italiaanse overheid geholpen. Het bankensysteem in Italië is nog steeds verrot. Italiaanse banken hebben sinds de crisis in 2008 weinig tot geen hervormingen doorgevoerd en hebben nog altijd grote pakketten slechte leningen op hun balans. Nu het water hen tot boven de lippen stijgt moeten particuliere beleggers volgens de nieuwe Europese richtlijnen meebetalen door hun vordering op de bank via bankobligaties af te laten stempelen. Dit ligt echter gevoelig omdat hier mee een bres wordt geslagen in hun, vaak karige, pensioenen. Italië gaat vrijwel zeker geld in het bankensysteem pompen door middel van het verhogen van de staatsschuld. Zoals vaak met Italië zetten ze de EU voor het blok om een uitzondering hier voor toe te staan.

Normaliter zouden bovenstaande feiten leiden tot veel nervositeit en koersdalingen. Nu echter kan de markt niet stuk, zo lijkt het. Bovenstaande zaken hingen al langer boven de markt en worden gezien als de laatste hobbels voordat we de bankencrisis definitief achter ons kunnen laten.

Wanneer je naar het grote plaatje voor banken kijkt dan keren de meeste banken weer terug naar de basis. Kort geld lenen en lang uitzetten met marge. Na de verkiezing van Donald Trump is de lange rente aan het oplopen en wordt de korte rente laag gehouden door de ECB. Dit is een ideaal scenario voor het verdienmodel van banken. In de Europese banken sector zijn de komende jaren mooie dividenden op te strijken en hierdoor zien wij het als een van de meest kansrijke sectoren voor 2017.

Het is logisch dat de banken in Amerika het meest profiteren van het Trump-effect. Het aankondigen van grote investeringen in de economie en minder strenge regels voor Amerikaanse banken heeft de koersen flink omhoog gezet. De koersen van Amerikaanse banken staan zelfs weer boven het niveau van voor de crisis.

De Europese banken blijven sterk achter terwijl ook hier grote hervormingen zijn doorgevoerd. Hun risicoprofiel is sterk gedaald , hun solvabiliteit sterk toegenomen, en slechte leningen gesaneerd. (behalve in Italië). De steun van de Europese Centrale Bank gaat onverminderd door en gaat het toch mis met een bank dan dient de overheid als achtervang. Er zal gekeken worden naar de omvang van de bank en wanneer deze groot genoeg is zal er toch weer geholpen worden. Too big to fail geldt nog steeds. Noordam VB is positief over Europese banken en heeft hier middels ING reeds positie in. Overwogen wordt om meer positie in Europese banken te nemen.

wesley