OUR BLOG

21 feb 2020

Februari 2020

De ontwikkelingen rond het Coronavirus blijven het nieuws bepalen. Een aantal weken na de uitbraak van het virus leek de groei van het aantal geïnfecteerden en doden te stabiliseren en zelfs af te nemen. Maar de laatste dagen neemt het aantal gevallen juist weer toe en vraagt men zich ook af hoe betrouwbaar de verstrekte informatie is. Duidelijk is wel dat het openbare leven in grote delen (steden) zo goed als stil ligt. Dat dit impact heeft op de economische cijfers van China en de rest van de wereld mag duidelijk zijn. Voorlopig reageert de markt heel kalm op de Corona uitbraak. Positieve berichten worden aangegrepen om te kopen en negatieve berichten worden na een koersdip eveneens aangegrepen als koopmoment. Mooie recente voorbeelden hiervan zijn de koersontwikkelingen van Apple en de Adidas. Eerstgenoemde staat intussen alweer hoger na een omzetwaarschuwing. Laatstgenoemde ging zelfs meteen omhoog na de melding van een 85% lagere omzet in China, een markt die goed is voor 20% van de omzet. Dit zegt iets over de kracht van de beurs, een enorm stuwmeer aan cash wat op zoek is naar rendement. Maar aan de andere kant een signaal dat de markt momenteel blind is voor alle risico’s.

Grote vraag blijft, is de uitbraak een tijdelijk fenomeen of breidt het zich wereldwijd uit waarbij het de wereldeconomie voor langere tijd grotendeels stillegt. Vooralsnog gaat de markt uit van het eerste.

Macro economisch gezien zijn de vooruitzichten gematigd positief voor 2020. In de Verenigde Staten is de groei gedaald tot onder de 2% en blijft de inflatie onder de doelstelling van de FED. De positieve invloed van de belastingverlagingen neemt af. In de eurozone is de economische groei over het algemeen zwak gebleven, hoewel de situatie van land tot land verschilt. Duitsland en Italië doen het relatief slecht terwijl Frankrijk en Spanje juist goed standhouden. Normaal gesproken zou in China de groei in 2020 toch in de buurt van de 6% moeten liggen, dit lijkt in de huidige omstandigheden moeilijk haalbaar.

Andere onzekerheden zijn de mogelijkheid dat de VS en China uiteindelijk geen akkoord bereiken en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk blijft het politieke klimaat wellicht gespannen gezien de onderhandelingen over de toekomstige samenwerking met de Europese Unie in het kader van de Brexit.

De tot nu toe gepubliceerde winstcijfers vallen zowel in Europa als in de Verenigde Staten mee, hetgeen ons hoopvol stemt. Bijkomende factor is het gebrek aan alternatieven, hetgeen ons inziens een extra argument is om positief te zijn voor aandelen.

Mutaties

Verkoop Facebook
Bij de laatste kwartaalcijfers heeft Facebook gewaarschuwd door de toegenomen wet- en regelgeving met betrekking tot de privacy. Daarnaast worden er wereldwijd restricties opgelegd voor politieke reclames. Hierdoor zullen de operationele kosten voor Facebook stijgen en bestaat de kans dat Facebook de groei moeilijk kan blijven volhouden. Reden voor ons om hier de winst te nemen.

Gedeeltelijke verkoop Bristol Myers Squibb
Door koers van het aandeel is meer dan 40% opgelopen de laatste tijd. Mooi moment om gedeeltelijk de winst te realiseren en de weging weer in lijn te brengen binnen de portefeuille.

Gedeeltelijk verkoop Inditex
Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij BMY. Na goede resultaten is de koers flink opgelopen. Verwachtingen blijven goed, maar qua waardering aan de dure kant geworden. Goed moment om gedeeltelijk winst te nemen.

Gedeeltelijk verkoop Unilever
Na de cijfers van Unilever, die licht teleurstelde, zakte het aandeel weer richting € 51,50. We hebben toen onze positie uitgebreid. Dit (extra) gedeelte hebben we nu verkocht rond de € 55.

Gedeeltelijk verkoop Rabobank Certificaten
Een van onze best renderende beleggingen aan de defensieve kant. Mede door af en toe onze positie uit te breiden op lagere niveaus en weer te verkopen op hogere niveaus. We hebben deze maand onze positie weer teruggebracht richting 4%. De positie die we bijgekocht hadden rond de €113 hebben we verkocht rond de €136

Aankoop Stryker
Met Stryker hebben we een bedrijf gekocht dat wereldwijd marktleider is op het gebied van protheses. Met name kunstheupen en knieën zijn voor hun belangrijke producten. Stryker onderscheidt zich door veel 3D printing in te zetten in hun productieproces. Qua waardering nog aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van de hoge groeiverwachtingen. Deze groei is zo hoog door vergrijzing in ontwikkelde economieën als Europa, Japan en de VS.

Aankoop Medtronic
Deze onderneming produceert medische toestellen voor de behandeling van hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, letsels aan de rug en aan het zenuwstelsel. Voor de behandeling van diabetes type II is Medtronic, na het afhaken van de belangrijkste concurrent, de enige producent van betekenis van insulinepompen. De vooruitzichten in elk van die markten zijn goed dankzij lange termijn trends als de bevolkingsgroei, de vergrijzing en de opkomst van de gezondheidszorg in de groeilanden. Elk van die markten is sterk oligopolistisch van aard en heeft hoge toetredingsdrempels. Mooie stabiele groeier tegen een nog aantrekkelijke waardering gekocht.

Vooruitblik
Graag willen wij u er nogmaals op wijzen dat wij recent onze visie op onze website hebben geplaatst waarin wij dieper ingaan op de verschillende assetclasses. Zie hiervoor: www.noordamvb.nl/outlook-2020

 

wesley