OUR BLOG

19 feb 2019

Februari 2019

Het jaar 2019 is bijzonder sterk van start gegaan. Na de zeer scherpe daling in december 2018 lieten de beurzen in januari een sterk herstel zien. Dit zien we ook terug in het rendement van de portefeuilles. De vraag is of het gaat om een tijdelijk technisch herstel of kunnen we structureel verder stijgen? De politieke spanningen die grotendeels aanleiding waren voor de forse daling zijn immers nog steeds aanwezig.

Eind januari werd de langste “shut down” van de overheid tijdelijk opgeheven. Door het tekenen van een noodbegroting konden de honderdduizenden ambtenaren weer aan de slag. Echter, de moeizame verhouding tussen Republikeinen en Democraten in de Verenigde Staten kunnen de overheid elk moment weer lam leggen.
De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China lijken te verbeteren. Door tegenvallende economische cijfers in China en de Verenigde Staten neemt de druk op beide landen toe om tot een compromis te komen. China wil substantieel meer importeren uit de Verenigde Staten en lijkt mee te willen werken aan een oplossing over het conflict van intellectuele eigendomsrechten. President Trump en president Xi toonden zich positief over de onderhandelingen en de markt lijkt uit te gaan van een handelsdeal op korte termijn.

Het hoofdpijn dossier Brexit sleept zich ook nog steeds voort. Het Brexit-akkoord werd begin januari met een grote meerderheid verworpen. De Brexit bevindt zich nu in een patstelling. Minister-president May wil opnieuw onderhandelen met de EU, maar de EU wil eigenlijk niet meer schuiven. Andere opties zijn een nieuw referendum, verkiezingen of uitstel om tijd te winnen. Helaas komt de datum van 29 maart steeds dichterbij.

Ondanks al het recente positivisme over een mogelijke handelsdeal staat er nog voldoende op de politieke agenda. Op de weg omhoog zullen we proberen winsten te verzilveren en achterblijvers op te pikken.

Mutaties januari
Koop/Verkoop Wirecard
We hebben Wirecard begin januari gekocht. Een veelbelovend fintech aandeel, dat we na een hoogtepunt van bijna € 200 hebben gekocht rond de € 140. Het aandeel steeg al snel tot boven de € 160 en leek een schot in de roos te zijn. Na prima kwartaalcijfers kwamen er eind januari plots beschuldigen in de media van fraude en witwaspraktijken. Het aandeel verloor in een klap 20%. We hebben toen direct besloten om ons belang te verkopen, dit lukte nog rond onze aankoopkoers. Achteraf een juiste beslissing, omdat het aandeel nu rond de € 100 noteert.

Verkoop ASR lening/Koop Fresenius lening
Om het defensieve gedeelte van de portefeuille robuuster en meer liquide te maken, hebben we een perpetuele lening omgeruild voor een “Investment-grade” lening. In de recente onrustige tijd op de aandelenmarkt zagen we weer veel koersdruk in achtergestelde obligaties van financiële instellingen. Nu de markt enigszins is hersteld vonden we het verstandig om deze ruil te maken.

Verkoop/Koop Flowtraders
Begin januari is Flowtraders verkocht. Het aandeel was fors opgelopen na de onrust in december. Flowtraders profiteert als onderneming van volatiliteit, lees onrust, op de beurs. Omdat we een herstel op de beurzen verwachtten, hebben we winst genomen op een koers boven de €30. Eind januari hebben we de aandelen weer teruggekocht om en nabij de €27.

Aankoop Inditex
Inditex, o.a. bekend van winkelketen ZARA, opgenomen in de portefeuilles. Het bedrijf is naast de traditionele winkels, ook steeds actiever in de online markt. Het bedrijf is in onze ogen ten onrechte gedaald met de worstelde retailsector, terwijl zij juist sterk overeind blijven door ook online te scoren.

Verkoop Nokia
Dit aandeel is in alle onrust van afgelopen jaar juist gestegen op de hooggespannen verwachtingen rondom de uitrol van 5G. De belangrijkste concurrent op dit vlak Huawei ligt onder vuur bij de Amerikanen. Hierdoor is Nokia in de schijnwerpers komen te staan. Nu de prijs is opgelopen en er positieve geluiden komen over de handelsoorlog tussen China en de VS kan het zo maar gebeuren dat Huawei weer terug in de markt komt. We hebben besloten onze winst te nemen voor de cijfers. We blijven vertrouwen houden in Nokia met het oog op het 5G netwerk en proberen misschien op een lager niveau weer in te kunnen stappen.

Vooruitblik
In het begin van deze nieuwsbrief stelden we al de vraag of het herstel structureel is. Alle politieke spanningen zijn moeilijk te voorspellen. Wel kunnen we stellen dat alle partijen baat hebben bij een degelijke oplossing. Dit geldt zowel voor het handelsconflict als voor de Brexit.
Daarnaast zijn veel ondernemingen met een voorzichtige outlook gekomen, is de economische dip tijdelijk of blijven de politieke spanningen langer op het sentiment drukken.

Positief voor de markt is in ieder geval wel het signaal van Centrale Banken om het remmende beleid van oplopende rentes in de koelkast te zetten. Dit legt voorlopig een bodem onder de koersen.
Kortom een uitdagende markt, waar we bovenop moeten zitten. Wellicht een index die niet veel beweegt, maar onderliggend zijn er voldoende kansen in de individuele aandelen. We hopen door de juiste keuzes, de mooie start van het jaar een goed vervolg te geven.

wesley