OUR BLOG

16 feb 2017

Februari 2017: Goede start van het jaar

Aandelenmarkten wereldwijd hebben de maand januari licht negatief afgesloten. In de eerste weken van het jaar ging we aanvankelijk nog omhoog maar de politieke spanningen in Europa en angst voor protectionisme brachten in de laatste week van januari toch koersdruk met zich mee.

Onze portefeuilles daarentegen hebben een goede performance laten zien. Sterke vraag naar obligaties met een variabele rente, een stijgende goudprijs en een flinke stijging van een aantal van onze individuele aandelen zorgden voor een mooie outperformance ten opzichte van de benchmarks. In deze nieuwsbrief willen we een aantal beleggingen extra belichten. Verder zullen we kort vooruitblikken op de politieke agenda en tot slot kijken we even terug  op ons succesvolle seminar van donderdag 18 januari jl.

Emissie 6.5% Rabo Certificaten

Sinds de beursgang begin 2014 zijn de Rabo Certificaten al een belangrijke positie in onze portefeuilles. De aankondiging van de emissie van 1.5 miljard euro aan nieuwe Rabo certificaten, met een korting in het vooruitzicht, maakten ons dan ook enthousiast om bij te kopen. Wij hebben dan ook ingeschreven voor onze cliënten. De uiteindelijke emissieprijs werd 108%, waarmee het aanvangsrendement ongeveer 6% werd. Daarnaast kregen we 1 maand opgelopen rente cadeau.  De huidige koers bedraagt ruim 111% en we voorzien een flinke stijging van de certificaten in het verder verloop van het jaar.

SIF

Het Nederlandse aandeel SIF hebben we in november opgenomen in onze portefeuilles. We hebben hier destijds uitgebreid over geschreven in onze nieuwsbrief. SIF is een wat kleiner bedrijf maar  heeft wel een bijzondere marktpositie. SIF bouwt funderingen voor olieplatformen en voor windmolenparken op zee. Het is hierin marktleider. Door sterke vraag heeft men besloten haar productiecapaciteit met ruim een derde te vergroten middels een nieuwe productiefaciliteit op de Maasvlakte.

Het orderboek van SIF is vol voor de komende jaren en de bouw van de productiefaciliteit ligt voor op schema. Na goede kwartaalcijfers en een investor day op hun nieuwe productielocatie is het aandeel onder de aandacht gekomen van meer beleggers. De koers is sinds 1 januari met meer dan 30% gestegen. Sinds onze aanschaf zelfs al meer dan 45%. Onze koersdoel is veel sneller in zicht gekomen dan verwacht. Wij hebben dan ook besloten om onze winst op SIF (deels) te verzilveren.

Goud

Eind vorig jaar hebben we een positie genomen in goud. De verwachte politieke onrust in de wereld is voor ons reden om wat extra cash aan te houden in onze portefeuilles. Aangezien cash op dit moment niets oplevert hebben we besloten een gedeelte van onze cash in goud aan te houden. In de maand januari is de waarde van goud met ongeveer 7% gestegen

Vooruitblik

Met Donald Trump aan de macht is iedere dag politiek gezien weer een verrassing dat maakt het moeilijk navigeren. De aandelenmarkten zijn vooralsnog niet onder de indruk. Sterker, er wordt veelal positief gereageerd op Trump’s plannen en tweets.

In Europa neemt de politieke spanning toe, al zien we hier op de aandelenmarkt nog weinig van terug. We verbazen ons over het gemak waarmee de aandelenmarkt het politieke nieuws absorbeert. We hopen natuurlijk dat dit zo blijft maar houden ook rekening met een terugval. We hebben eind januari, voor een relatief klein bedrag, een verzekering gekocht op onze aandelen middels putopties op de AEX-index.

Toch bestaat er een goede kans dat Donald Trump de beurs positief nieuws zal brengen door belastingverlagingen aan te kondigen. We hebben bescherming gekocht voor het  geval dat het sentiment omslaat maar denken dat de aandelenmarkt verder kan stijgen. Ons eerste koersdoel voor de AEX-index is 510 punten, het niveau dat we ook gezien hebben in het voorjaar van 2015.

Op de rentemarkt is het relatief rustig, al steekt de Griekse kwestie de laatste weken weer de kop op. Hierdoor zie je wel rentestijgingen in Zuid-Europa en lichte rente dalingen in Noord-Europa. Verder is het interessant om de inflatiecijfers te volgen, zowel in de VS als in Europa stijgt de inflatie. Is deze stijging van tijdelijke aard door o.a. oplopende grondstofprijzen of is deze stijging structureel? In het laatste geval is een felle rentestijging niet uit te sluiten.

Terugblik Seminar.

We kunnen terugkijken op een geslaagde avond in de Mandemaaker 18 januari jl. Na een terugblik op 2016 hebben uitgelegd hoe we onze portefeuilles hebben ingericht en belangrijker nog  waarom we ons zo hebben gepositioneerd. Mocht u meer willen weten over onze beleggingsvisie dan kunnen we u op verzoek de sheets van de presentatie van deze avond doen toekomen.

Stuurt u hiervoor een mail naar  info@noordamvb.nl

  

wesley