OUR BLOG

06 mrt 2017

Emissie Avantium: aantrekkelijk genoeg om in te schrijven!

emissie-avantium-noordam-groot

Avantium is in 2000 afgesplitst van Shell. Het Nederlandse bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om plastic te maken uit suikers in plaats van uit aardolie. Een technologie die groen-beleggers zal aanspreken. Het plastic kan voor vele doeleinden gebruikt worden. In onderzoeksrapporten wordt gesproken van een markt met een totale omvang van 200 miljard euro per jaar, met name de markt voor PET flessen is enorm. Avantium heeft reeds negen grote aandeelhouders, waaronder Coca Cola en Danone. Beide bedrijven zijn grootgebruikers van plastic voor het verpakken van hun producten.

Avantium wil ongeveer 100 miljoen Euro ophalen met de beursgang. Het geld zal voornamelijk gebruikt worden voor de bouw van een fabriek in Antwerpen. De fabriek en technologie zijn ondergebracht in een joint venture met BASF.

Meer dan 70% van de nieuwe aandelen zal geplaatst worden bij de bestaande aandeelhouders. Hierdoor zal er slechts een beperkte hoeveelheid aandelen beschikbaar zijn voor andere beleggers die willen inschrijven. De kans op toewijzing is dan ook niet groot, toch vinden wij het de moeite waarde om te proberen aandelen in ons bezit te krijgen.

De uitgifteprijs wordt 11 euro per aandeel. Hierdoor wordt het bedrijf gewaardeerd (bij volledige plaatsing van alle aandelen) op ongeveer 265 miljoen Euro. Eerder werd een waardering van rond de 325 miljoen verwacht (zie FD 6 maart jl.). Hiermee lijkt het bedrijf een lage waardering mee te krijgen. Het bedrijf is moeilijk te waarderen aangezien men op zijn vroegst geld zal gaan verdienen in 2021, als de fabriek in Antwerpen klaar is.

Avantium beoogt geld te gaan verdienen met het doorverkopen van hun technologie aan andere bedrijven. Het bedrijf heeft hiermee wel wat weg van een biotech aandeel. Analisten van de banken die de emissie begeleiden hebben echter veel vertrouwen in de technologie, hetzelfde geldt voor de bestaande aandeelhouders.

In rapporten van ING, KBC en Kepler worden diverse scenario’s beschreven en in bijna alle gevallen ligt de mogelijke toekomstige waardering vele malen hoger dan de waarde straks bij emissie. Zo waardeert Kepler Cheuvreux het op 607 miljoen Euro en komt ING in haar meest positieve scenario zelfs uit op een waarde van 1,2 miljard Euro.

Wij verwachten een vliegende start voor dit aandeel door het beperkte aantal beschikbare aandelen en de positieve trend voor groene investeringen. De duurzame beleggers van Robeco SAM zijn reeds aandeelhouder en doen bij emissie ook weer mee. Zij hebben veel know-how in huis met betrekking tot dit soort beleggingen. Dit ondersteunt onze motivatie om in te schrijven op aandelen Avantium.

Wij raden lezers aan om eerst het prospectus te lezen voordat mee besluit om in te schrijven. Het betreft in onze ogen een belegging met een speculatief karkater en is niet voor iedere belegger geschikt. Deze blog is dan ook geen beleggingsadvies. Mocht u meer willen weten over Avantium en of dit aandeel zou passen in uw effectenportefeuille, dan kunt u bellen met 035-5483222 of mailen naar info@noordamvb.nl

wesley