OUR BLOG

16 mrt 2018

Drukke week voor Euronext met 3 emissies in 1 week

Komende week gaan een drietal Nederlandse bedrijven naar de beurs. NIBC, Alfen en B&S Groep. Drie compleet verschillende bedrijven maar allen interessant genoeg om ons in te verdiepen.

NIBC
Allereerst NIBC. Deze Haagse zakenbank is jarenlang in handen geweest van JC Flowers (private equity). Nu NIBC, de kredietcrisis ternauwernood heeft overleefd, kiest JC Flowers er nu voor om een exit voor te bereiden. In eerste instantie brengen ze ongeveer een derde van de aandelen naar de beurs tegen een ogenschijnlijk aantrekkelijke prijs.

JC Flowers biedt in totaal 44 miljoen aandelen NIBC aan tegen €8,75 – €10,25 per aandeel (marktkapitalisatie €1,3 – €1,5 miljard). Eerder werd er nog gesproken over een waarde van €1,5 – €1,8 miljard. Over 2017 werd een nettowinst van €213 miljoen (inclusief een boekwinst van €53 miljoen) gerealiseerd. De boekwaarde kwam hierbij uit op €2 miljard waardoor de waardering als zodanig niet duur is (0,65 – 0,75 x de boekwaarde).

Het management heeft ons niet weten te overtuigen met hun strategie voor de toekomst. Wij vinden ING en ABN Amro mooiere belegging voor de lange termijn.

Door de relatief lage waardering denken wij dat er toch geld verdiend kan worden op de eerste handelsdagen, aangezien NIBC geen gezichtsverlies zal willen leiden. Tot 22 maart kan worden ingeschreven op de aandelen en op 23 maart volgt dan de eerste notering. Wij schrijven in op aandelen NIBC op basis van waardering en het belang van een succesvol beursdebuut voor NIBC en JC Flowers.

B&S Group
B&S is een internationaal opererende distributiepartner, gespecialiseerd in fast-moving consumer goods (FMCG) voor diverse nichemarkten. Dit bedrijf van topondernemer Willem Blijdorp is de afgelopen tien jaar in omzet met meer dan 10% per jaar gegroeid, gedeeltelijk organisch maar voornamelijk door kleinere spelers op te slokken.

Op het eerste gezicht lijkt Willem Blijdorp te cashen, aangezien ongeveer 28% van de aandelen naar de beurs worden gebracht. Het management geeft echter aan dat de beursnotering toekomstige groei vereenvoudigt doordat men makkelijker toegang heeft tot de kapitaalmarkt. Dit lijkt ons een plausibel verhaal.
B&S gaat 24,7 miljoen aandelen aanbieden waarbij de bandbreedte is vastgesteld op €14,50 – €17,75. De onderneming krijgt hierdoor een waarde van €1,22 – €1,494 miljard. Deze waardering lijkt op het eerste gezicht niet goedkoop, maar als we rekening houden met het beoogde groeipad, kan dit wel een mooie lange termijn belegging worden.

Wij hebben begin deze week een meeting met het management bijgewoond en wij waren onder de indruk van de prestaties over de afgelopen jaren en van de voorgenomen strategie. Over 2017 werd een omzet gerealiseerd van €1,5 miljard (+7,1%) wat resulteerde in een EBITDA-resultaat van €106 miljoen (+14%). Over de afgelopen jaren steeg de marge tot 7 procent (van 4,6 procent in 2009) terwijl de groep voor de komende jaren op minimaal 10 procent omzetgroei per jaar mikt, waarbij de winst zelfs nog meer moet kunnen stijgen.

Wij zien in B&S grote gelijkenis met het ook in Nederland genoteerde IMCD. IMCD is jarenlang gegroeid door kralen te rijgen en kon deze groei flink versnellen door hun beursnotering. Tot en met 22 maart kan worden ingeschreven en de beursnotering moet op 23 maart tot stand komen. Wij schrijven in op aandelen B&S.

Alfen
Alfen is wellicht het meest sexy aandeel van de 3 emissies. Alfen is voornamelijk bekend als producent van laadpalen voor elektrische auto’s. Zelf omschrijven ze zich breder. Alfen ziet zichzelf als het middelpunt en de verbindende factor in het elektriciteitsnet. Met producten als transformatorstations, energieopslagsystemen, laadpalen voor elektrische auto’s en een diversiteit aan andere producten en diensten.

Elektrificeren is een hot thema in beleggersland, vandaar dat er veel speculatieve interesse in dit aandeel zou kunnen zijn. Alfen mikt op een gemiddelde omzetgroei van 40% per jaar!. Winstgevende groei is het speerpunt in hun strategie. Hier hangt een fors prijskaartje aan. De huidige investeerder Infestos verwierf haar belang 3 jaar geleden en casht nu tegen maar liefst 130 keer de verwachte winst. Vreemd dat zij in deze fase uitstappen maar naamsbekendheid zou Alfen wel kunnen helpen om hun ambities waar te maken.

Op Alfen kan tot en met 20 maart ingeschreven worden, de eerste notering wordt verwacht op 22 maart. Wij schrijven in, maar zullen dit aangezien het speculatieve karakter relatief ‘klein’ doen.

wesley