OUR BLOG

18 nov 2016

Wat zijn onze Donald Trump aandelen?

Erg grappig om te zien hoe snel financiële analisten en opiniemakers hun mening bijstellen na de verkiezingen. Er werd van tevoren een bloedbad voorspeld bij een triomf van Trump, maar dit gebeurde dus niet. Gefronste wenkbrauwen bij menig analist, de eerste dag werd nog massaal onbegrip uitgesproken, een dag later vond iedereen het allemaal steeds logischer. Wat een mooi vak hebben wij toch.

De afgelopen dagen word ik overspoeld met analistenrapporten over wat we wel niet allemaal zou moeten kopen om te profiteren van Trumps plannen. Amerikaanse farmaceuten, infrastructure, fossiele bandstoffen, staal etc. Deze hype slaan wij over. Trumps plannen zijn ambitieus en kunnen wel degelijk voor geopolitieke onrust zorgen. Om dan nu cyclisch te gaan beleggen lijkt ons niet de juiste strategie. Uitzonderingen daargelaten.

De afgelopen week heeft ons wel nieuwe inzichten gegeven. Door Trumps plannen, om de Amerikaanse balans verder te laten exploderen middels investeringen in infrastructuur, zijn de rentes wereldwijd flink opgelopen. Daarnaast is de Amerikaanse dollar sterker geworden ten opzichte van de meeste andere valuta’s.

Donald Trump heeft één doel namelijk Amerika weer groot en machtig maken en heeft aangekondigd protectionisme hiervoor niet te schuwen. Beleggers maken zich hier terecht zorgen over. Bovenstaande zaken hebben wij meegewogen om tot een drietal tips te komen van aandelen waarvan wij verwachten dat ze bovengemiddeld zullen presteren de komende 12 maanden.

We zochten bedrijven die niet-Amerikaans zijn en die producten exporteren waar men niet zonder kan. Wanneer een bedrijf marktleider is en (mede hierdoor) concurrentievoordeel heeft zullen Amerikanen hun producten blijven kopen. Sterker nog door de sterke dollar zijn de producten ook nog eens goedkoper geworden.

Wij hebben een drietal bedrijven geselecteerd die wij onder uw aandacht willen brengen, namelijk SAP, ASML en Reed Elsevier. Alle drie bedrijven met pricing power, veel dollaropbrengsten en in deze tijd niet onbelangrijk, weinig exposure richting opkomende economieën. Daarnaast zijn het alle drie bedrijven die actief zijn in de technologiebranche. SAP is de grootste Europese speler in ERP systemen en cloud-services, ASML produceert de beste chipmachines ter wereld en Reed Elsevier is van traditionele uitgever getransformeerd naar wereldspeler in big data. Voor een verdere motivatie per bedrijf vraag ik u om contact op te nemen met één van onze medewerkers.

Disclaimer: Onze blogs zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Wij delen enkel onze gedachtes en opinies. Beleggen brengt risico’s zich met zich mee en historische rendementen bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ga in gesprek met uw vermogensbeheerder om te beoordelen welke beleggingen het beste bij u passen.

wesley