OUR BLOG

15 dec 2021

December 2021

Het cijferseizoen is inmiddels achter de rug, reden dat de financiële markten de focus weer op de macro-economische ontwikkelingen hebben gelegd.

De aandelenmarkten bewegen zich momenteel tussen hoop en vrees. Enerzijds is er nog de hoop dat het economisch herstel doorzet, anderzijds is er de onrust over de omikron-variant van het coronavirus. De onzekerheid omtrent het wel of niet ingrijpen van de centrale banken als gevolg van hoge inflatiecijfers speelt eveneens een belangrijke rol. Ondanks het feit dat veel indices rond de hoogste standen van dit jaar noteren is er de afgelopen weken veel gebeurd. Enorm grote verschillen per sector zorgen echter voor een vertekend beeld. Het inzetten op de verkeerde sectoren kan duur uitpakken.

De afgelopen weken zien wij het geld onttrokken worden aan kleinere beursgenoteerde bedrijven en dan met name de snelgroeiende mid- en smallcaps die eerder in het jaar zo succesvol waren. De Blue Chips aandelen lagen daarentegen juist ijzersterk.

Ook wij hebben onze portefeuilles aangepast om ons enigszins in te dekken tegen een turbulent jaareinde. Binnen de portefeuilles hebben in de afgelopen maand o.a. de onderstaande mutaties plaatsgevonden.

Koop S&P Global

S&P Global is een conglomeraat met uiteenlopende activiteiten binnen de financiële sector. Het meest bekend zijn de activiteiten op het gebied van rating agency. Bovendien is men eigenaar van Capital IQ, een software-applicatie welke data distribueert binnen de financiële sector. De vraag naar financiële data zal blijven groeien en heeft relatief weinig te lijden onder conjuncturele bewegingen.

Koop l’Oreal

Dit bekende Franse cosmeticaconcern heeft een uitstekend track-record met een groot marktaandeel in make-up, parfums en haarverzorging. Uitstekende winstmarges, structurele groei en toenemende e-commerce activiteiten waarborgen de toekomst. De recente koerscorrectie was een mooie kans om dit aandeel op te nemen in onze portefeuilles.

Koop Nvidia

Deze chipmaker is op weg een centrale rol in de economie van de toekomst te spelen. Door de leidende positie op het gebied van Virtual Reality, zelfrijdende auto’s en gaming lijkt de omzet- en winstgroei ook op de lange termijn houdbaar. Na weer beter dan verwachte resultaten besloten wij om dit aandeel te kopen.

Koop Illumina

Illumina is de Amerikaanse wereldleider in de productie en verkoop van machines om DNA uit te lezen teneinde ziektes en aandoeningen in een vroeg stadium te diagnosticeren. Dit bespaart tijd en geld in de snelgroeiende zorgsector. Als thema Healthcare/vergrijzing is het daarom een mooie toevoeging in onze portefeuilles.

Verkoop AholdDelhaize

Het aandeel is sinds het begin van de coronacrisis in één rechte lijn opgelopen. De recente opwaartse winstbijstelling en het goede nieuws omtrent de aankondiging van de beursgang van Bol.com was voor de markt ook geen grote verrassing meer. Reden genoeg om winst te nemen op onze positie.

Verkoop Aegon

Dit aandeel was na goede halfjaarcijfers en de recente rentestijging opgewaardeerd. Aangezien wij het risico in de portefeuilles wilden verminderen is deze positie verkocht.

Verkoop Barrick Gold

Deze positie als “goud-hedge” opgenomen in de portefeuille. Goud heeft helaas weinig gedaan en is dus geen ‘safe haven’ geweest in onrustige periodes. Daarom hebben wij afscheid genomen van deze teleurstellende belegging.

Verkoop Royal Dutch Shell

De recente onrust m.b.t. de omikron-variant was voor ons reden om (voorlopig) winst te nemen op onze positie in Royal Dutch.

Met bovenstaande ingrepen denken wij onze portefeuilles beter bestand te hebben gemaakt tegen hoge inflatie en een voortdurende pandemie. Wij zijn nu bijna twee jaar onderweg in deze pandemie en gedurende die tijd is de economie middels monetaire verruiming gestimuleerd. Dat dit op termijn consequenties zou hebben voor de inflatiecijfers is door velen al voorspeld maar werd door de centrale banken continu ontkracht. De inflatie zou slechts van tijdelijke aard zijn. Toen FED voorzitter Powel dit twee weken geleden toegaf met zijn uitspraak ‘Inflation is no longer transistory’ zijn een aantal signalen voor ons van groen op oranje gesprongen. En in sommige gevallen zelfs op rood.

Voor beleggen in aandelen en vastgoed zijn de randvoorwaarden meer onzeker geworden, het is nu heel belangrijk om te kiezen voor bedrijven die vanuit hun concurrentiepositie goed in staat zijn om hun prijzen opwaarts aan te passen. Voor obligaties is het signaal nu definitief op rood gekomen. De kans dat de rente nu toch echt gaat stijgen is aanzienlijk toegenomen. Een paar belangrijke tips en voorspellingen voor het nieuwe jaar:

  • Wees zeer kritisch op uw bestaande obligatieposities, mocht u deze elders hebben.
  • Kijk uw voorwaarden van uw hypotheek na; variabele rente wordt risicovol.
  • Banken zullen traag zijn met het verhogen van de spaarrente, maar uiteindelijk gaat de negatieve spaarrente er wel af.

Wij willen u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking in het afgelopen jaar en wensen u namens het hele team van Noordam Vermogensbeheer prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

michiel