OUR BLOG

13 dec 2019

December 2019

Wij zijn alweer toe aan de laatste nieuwsbrief van 2019. Het hele jaar heeft in het teken gestaan van de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De continue verwachting van een uiteindelijk goede afloop heeft de wereldwijde aandelenbeurzen goed gedaan. Bijna alle indices zijn meer dan volledig hersteld van de verliezen in 2019.

Vorige week is er dan eindelijk een eerste handelsdeal aangekondigd tussen China en
de VS. Hoe deze er inhoudelijk uitziet is niet helemaal duidelijk. De eerste reactie op de wereldwijde beurzen is wederom positief. Dit komt met name doordat deze deal voor de Amerikaanse consument voor de korte termijn goed nieuws is. Geplande heffingen op onder meer Chinees speelgoed, spelcomputers, kleding en telefoons die anders per 15 december ingingen, zijn voorlopig van de baan. Ook voor China is er hierdoor een hoop spanning uit de lucht. Het positieve sentiment werd verder versterkt door de overtuigende verkiezingsoverwinning van Boris Johnson waardoor de onzekerheid over de Brexit voor een deel is weggenomen.

Veel zorgen die we aan het begin van dit jaar hadden zijn weggenomen waardoor er meer ruimte lijkt te zijn voor verdere koersstijgingen op de aandelenmarkt. De Europese rente is heel licht opgelopen de laatste weken maar lijkt weer te stabiliseren. In de VS eenzelfde beeld met een licht opgelopen rente door betere macro-economische cijfers. Beursgenoteerd commercieel vastgoed blijft sterk onder de maat presteren. Waar we eerder in november een flink herstel zagen bij onze belangen in Unibail Rodamco en Eurocommercial Properties, gooide Goldman Sachs roet in het eten met een negatief analistenrapport over de Europese winkelsector .

Mutaties

Verkoop Henkel
Henkel, de Duitse fabrikant van lijm, wasmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen, is wereldwijd actief met toonaangevende merken en technologieën. Begin dit jaar hebben wij Henkel gekocht vanwege haar lage waardering ten opzichte van sectorgenoten. Henkel heeft sindsdien echter meerdere keren haar winstverwachting verlaagd. De koers van het aandeel noteerde in aanloop naar nieuwe kwartaalcijfers ruim boven ons aankoopniveau en wij hebben het zekere voor het onzekere genomen en afscheid genomen om een teleurstelling bespaard te blijven.

Aankoop Nestlé
Het Zwitserse Nestlé is de grootste voedings- en drankenproducent ter wereld en stond al langer op ons verlanglijstje. Nu wij geld vrij hadden gemaakt vanuit Henkel en Nestlé juist 10% in waarde was gedaald leek ons dit een uitstekend moment om onze effectenportefeuilles van betere kwaliteit te voorzien. Nestlé speelt steeds beter in op diverse gezondheidstrends en de deal die vorig jaar met Starbucks is gesloten blijkt lucratiever te zijn dan van tevoren door analisten ingeschat. Nestlé heeft ook een deelneming van ruim 20% in L’Oréal waar ook de nodige fantasie inzit. Het aandeel is vanzelfsprekend niet goedkoop maar een defensieve vluchthaven in onzekere tijden.

Aankoop Continental
Het aandeel Continental, een oude bekende in portefeuille, is mede als gevolg van de moeilijke omstandigheden in de auto-industrie fors in koers gedaald. Bij hun meest recente cijfers heeft men een grote reorganisatie aangekondigd en het voornemen uitgesproken om bepaalde onderdelen te verzelfstandigen. Wij denken dat hierdoor de verborgen waarde in dit aandeel tot uitdrukking zal komen in een hogere koers. Daarnaast verwachten wij dat de procentuele groei van bandenmarkt de komende jaren hoger zal zijn dan die van automobielsector in zijn geheel. Banden onder electrische auto’s slijten namelijk vele malen sneller. Wij hebben gebruik gemaakt van het negatieve sentiment omtrent de toeleveranciers van de auto-industrie en een positie ingenomen.

Verkoop ArcelorMittal
Arcelor Mittal is wereldwijd marktleider in het produceren van staal en maakt diverse staalproducten. Ten opzichte van de concurrentie is de innovatiekracht sterk waardoor het wellicht het interessantste bedrijf in deze sector is. Maar overcapaciteit, een hoge schuldenlast en toenemende concurrentie vanuit China zorgen ervoor dat we het aandeel te cyclisch vinden om aan te houden. In zeer korte tijd is het aandeel hersteld van 13 euro naar bijna 16 euro. Wij stappen in ieder geval voorlopig uit maar blijven alert op nieuwe koopkansen.

Vooruitblik
De wall of worry die wij in een eerdere column schetste, zie hiervoor https://www.noordamvb.nl/the-wall-of-worry/ 13 december 2018, lijkt grotendeels geslecht. Kijken wij vooruit dan staan de meeste signalen op groen. Lage rente, gematigde wereldwijde economische groei, een overschot aan cash langs de zijlijn in combinatie met een Amerikaanse president die er alles aan zal willen doen om herkozen te worden zou ervoor moeten zorgen dat we ook in 2020 een positief aandelenjaar tegemoet kunnen zien.

Qua obligaties verwachten wij stabiele renteniveaus en koesteren wij weinige mogelijkheden die nog een aantrekkelijke rente bieden. Verder moet 2020 het jaar worden van de ommekeer voor ons retailvastgoed. Wij verwachten dat een of meerdere van onze fondsen in deze sector wellicht van de beurs gehaald zullen worden. Een verdere outlook voor 2020 volgt begin januari.

Negatieve rente op liquiditeiten
Vanaf 1 januari 2020 zal er bij Insinger Gilissen negatieve rente berekend worden over liquiditeiten. Reden hiervoor zijn de aanhoudend lage rentestanden. Een bank als Insinger Gilissen betaalt op dit moment bijna 0,5% over haar overtollige cashgelden die door cliënten bij hun is gestald.
Vanaf 1 januari zal er 0,35% in rekening worden gebracht.

Nu houden wij bij Noordam Vermogensbeheer regelmatig cash aan en zien dit als onderdeel van onze assetmix. Door het in rekening brengen van een negatieve rente voelen wij ons genoodzaakt om anders om te gaan met onze cash-posities.

Vanaf 1 januari zullen wij onze cash-positie doorlopend proberen te minimaliseren. Wij zullen onze liquiditeiten zo veel mogelijk stallen in een kortlopende Nederlandse staatsobligatie.

Een Nederlandse staatsobligatie biedt zekerheid en de beste liquiditeit, lees verhandelbaarheid. Wij verwachten door hier actief in te handelen onze rentekosten te kunnen minimaliseren.

Tot slot willen wij u bedanken voor het vertrouwen van het afgelopen jaar. Wij wensen u prettige feestdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar.

wesley