OUR BLOG

14 dec 2018

December 2018

Beurzen zijn in de laatste weken flink teruggevallen. Zo hebben we in Europa koersniveaus bereikt die we in 2015 als laatste gezien hebben. Een gelijkwaardige daling hebben we sinds de Brexit in juni 2016 niet meer gezien. Het sentiment is naar paniek omgeslagen. De vrees voor een groeivertraging van de economie is groter geworden door een muur van problemen die op ons af lijkt te komen. Zie hierover ook ons laatste blog: https://www.noordamvb.nl/the-wall-of-worry/.

Na een aantal jaren van relatieve rust lijken we ons op te kunnen maken voor meer volatiliteit het komende jaar. Zo is er nu de vrees voor een groeivertraging (aangewakkerd door de bijna inverse rentecurve), het handelsconflict dat nog niet dichter bij een oplossing blijkt te komen en bovendien kunnen beleggers alsmaar minder richting centrale banken kijken voor de nodige steun in bange dagen. Vergeet verder Brexit en Italië niet als bijkomende kopzorgen. Maar is deze onrust terecht? Zijn er dan geen positieve aanknopingspunten te vinden?:

Mondiale economische groei

 • China, als tweede grootste economie ter wereld, groeit met 6% inderdaad wat trager. Kijken we echter naar de meest recente data, het producentenvertrouwen, dan krijgen we een geruststellend beeld. Dit steeg opnieuw en wees op een stabiele en behoorlijk sterke groei
 • VS: ongeveer alle economische indicatoren staan nog op groen. De werkloosheid is er historisch laag, waardoor de consument in goede doen blijft. Ook voorlopende indicatoren wijzen in de richting van verdere groei.
 • Wel duidelijke groeivertraging in Europa. Het zwakke derde kwartaal was bovendien slechter dan verwacht, al lijkt dit vooral te wijten aan tijdelijke factoren zoals nieuwe maatregelen voor de belangrijke autosector. De economische activiteit zou dus in het vierde kwartaal wat moeten herstellen, vooral bij de economische motor Duitsland waar de autosector deze maatregelen verteerd.
 • Bovendien betekent de lagere olieprijs een rugwind voor zowel bedrijven als consumenten.

Het handelsconflict
Blijft met stip de grootste stoorzender voor de markten. Communicatie hieromtrent, positief of negatief, leidt dan ook steeds tot forse (overdreven?) reacties op de beurzen. Het blijft echter een gemengd beeld:

 • Met de UMSCA is er in Noord-Amerika een vervanger voor het door Trump verguisde – NAFTA-akkoord.
 • De onderhandelingen tussen de EU en VS gaan verder, maar kenden sinds de deal tussen Trump en Juncker geen grote doorbraak meer. De vrees voor hogere tarieven, vooral op auto’s, blijft sluimeren, maar lijken onwaarschijnlijk gezien de handreiking die China op dit vlak lijkt te gaan doen. Het gerucht gaat dat China hun invoertarief op Amerikaanse auto’s bereid is te verlagen van 40% tot 15%.
 • Het ergst is de Chinees-Amerikaanse handelsrelatie er aan toe. Verwacht werd dat op de G20 top in Argentinië er een doorbraak zou komen. Het ‘staakt-het-vuren’-akkoord tussen Trump en Xi Jinping werd door de markten initieel op applaus onthaald, maar dit kantelde naarmate dit meer als een non-deal geïnterpreteerd werd.
 • We verwachten dat de spanningen tussen Amerika – China voorlopig aanhouden en dit hebben we dan ook meegenomen in de laatste aanpassingen van onze portefeuille.

Voorzichtigheid blijft voorlopig geboden dus blijven we weg bij cyclische Amerikaanse beleggingen. Europese cyclische aandelen daarentegen hebben we wel opgenomen, omdat deze al op recessieniveau gewaardeerd zijn.

Verkrappend beleid

 • De rente op het korte eind werd in de VS opgetrokken, hetgeen vooral een positief teken is. Oplopende rentes gaan namelijk hand in hand met een sterke economie. In Europa stopt men ook met QE.
 • De actieve FED, door Trump vorige maand nog als ‘loco’ bestempeld, wakkert echter de vrees voor ‘de renteverhoging teveel’ aan. Vooral nu we, door de daling van de lange termijn rente, wel erg dicht bij een inverse rentecurve komen. Velen beschouwen die als een uitstekende recessievoorspeller.
 • FED voorzitter Powell geeft echter aan niet blind te zullen zijn, al mocht de economische data toch gaan tegenvallen. Bovendien heeft een inverse rentecurve maar een beperkte voorspellende kracht. Het kan nog een hele poos duren alvorens de recessie losbarst en ondertussen klimmen aandelenmarkten juist vaak hoger.
 • En in Europa? Niets van dat alles, daar blijft het beleid vrij soepel. De hardnekkig lage kerninflatie en val in de olieprijs geven aan dat een stevige renteverhoging nog lang op zich zal laten wachten. Het crisisbeleid loopt dan wel af eind dit jaar, maar de gigantische balans van de ECB wordt wel nog steeds geherinvesteerd. Lees: de economie hoeft niet meteen fors hogere rentevoeten te vrezen.

Vatten we dit samen dan zien we dus nog steeds een sterke wereldeconomie, tot nader order de belangrijkste richtingwijzer voor de beurzen en lijkt de vrees voor een te krap monetair beleid voorlopig overtrokken. Wel moeten we met verhoogde aandacht de ontwikkelingen van het handelsconflict blijven volgen. Het gekeerde sentiment zorgde voor een wel erg scherpe correctie op de beurzen. Combineer deze met de nog steeds zeer sterke bedrijfsresultaten en de beurzen ogen vrij aantrekkelijk. Zeker in Europa, dat duidelijk onder zijn lange termijn gemiddelde noteert.

Mutaties november

Verkoop NIBC Holding
Onze positie in NIBC hebben we verkocht. Na prima kwartaalcijfers is de koers tegen de trend in redelijk blijven liggen. Echter door de toenemende angst voor economische neergang is NIBC extra kwetsbaar als “kleine” financiële instelling. We hebben daarom besloten om deze positie te verkopen en ons risico af te bouwen.

Koop Unibail-Rodamco-Westfield
Mede door de (grote) overname van Westfield en de angst voor oplopende rente is dit vastgoedfonds sterk gedaald de afgelopen tijd. Dit triple A vastgoedfond noteert nu ruim 30% onder zijn NAV. Met een dividendrendement van 8% lijkt dit ons een prima investering. Door de angst van een afkoelende economie is de verwachting van renteverhogingen ook een stuk minder.

Verkoop Koninklijke Ahold Delhaize
Een van de best presterende aandelen in de AEX. Na alle negatieve geluiden in 2017 (Amazon.com, deflatie e.d.) is het sentiment voor dit aandeel totaal omgeslagen. In de loop van dit jaar hebben wij onze relatief grote positie in dit aandeel geleidelijk afgebouwd. In november is het laatste gedeelte verkocht, mede door geluiden van grote veranderingen de komende jaren in supermarktland. Door de daarbij behorende grote investeringen en onzekerheid, denken wij in de toekomst wel weer een aantrekkelijk instapniveau te zien voor dit mooie bedrijf.

Vooruitblik
Een uitgebreide outlook voor 2019 verschijnt binnenkort op onze website. Voor de korte termijn rekenen we op licht herstel richting einde jaar. Waar we vorige maand nog hoopte op een eindejaarsrally, zouden we nu al tevreden zijn met een nul-rendement in december.
Wij wensen jullie alvast fijne feestdagen en zijn vol goede moed dat we volgende jaar de schade uit dit jaar kunnen inlopen en uw vermogen verder kunnen laten groeien.

wesley