OUR BLOG

22 dec 2017

December 2017

De maand november gaf een wisselend beeld. Europese aandelen noteerden overwegend lager, zo daalde de Eurostoxx50 met bijna 3%. Amerikaanse beurzen zetten hun opmars echter onverminderd door. Deze waardestijging werd grotendeels teniet gedaan door de daling van de US dollar ten opzichte van de Euro. Onze portefeuilles bewogen weinig qua rendement. Defensief en neutrale portefeuilles lieten kleine plussen zien, offensieve portefeuilles noteerden veelal licht lager in november.

Er sloop wat onzekerheid de markt in zonder duidelijke macro-economische reden. Sterker nog er kwam louter positief nieuws uit. Europese IFO cijfers waren goed, PMI cijfers in alle Europese landen boven de 50 en de Amerikaanse werkloosheidcijfers bereikten nieuwe dieptepunten. Het enige wat blijft verbazen is dat de inflatie niet oploopt. Waarom dan toch onzekerheid?

In Amerika wordt in december gestemd over nieuwe belastingplannen (deze zijn overigens recent goedgekeurd) en men is bang om de mooie winsten van het jaar te verspelen. We verwachten dat december weer meer zal brengen en hopen op een klassieke eindejaarsrally.

In de portefeuilles hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd waarmee we goed gepositioneerd denken te zijn voor een eindspurt.

Mutaties November

Aankoop Calls Wereldhave
Wij hebben onze positie in Wereldhave uitgebreid, omdat we anticiperen op een herstel op de korte termijn. De calls hebben een looptijd tot de 3e vrijdag van januari 2018.

Verkoop Goldman Sachs Global Strategic Income Fund
Dit defensieve obligatiebeleggingsfonds heeft veel exposure richting de US dollar, waardoor het slecht rendeerde in 2017. Wij vinden dit fonds niet meer onze strategie passen.

Aankoop 2.4% Microsoft 2026
Gezien onze voorkeur voor directe beleggingen hebben we een AAA US Dollar obligatie opgenomen in portefeuille. De rente in de Verenigde Staten ligt bijna 2,5% hoger dan in Europa dus vinden wij het gezien onze positieve visie op de US-Dollar interessant om juist daar obligaties te kopen.

Open verkoop Puts RD Shell
Eerder in 2017 hebben we onze positie in RD shell verkleind door het schrijven van call-opties. Nu Wij zijn positiever geworden op het aandeel Shell door de indrukwekkende 3e kwartaalcijfers. Middels het schrijven van een put-optie hopen we met een korting aandelen Shell te kopen of de premie te incasseren.

Verkoop AIA
We nemen winst op dit aandeel na een flinke opleving van de koers. We hebben met dit aandeel een goed rendement behaald en vinden de waardering te snel opgelopen.

Vooruitblik
Gezien het feit dat we deze maand laat zijn met het versturen van de nieuwsbrief kunnen we kort zijn in onze vooruitblik. De belastingplannen in de VS en visie van de ECB op hun huidige opkoopbeleid zijn de enige grote events die nog roet in het eten konden gooien. Beide events zijn reeds gepasseerd en brachten geen negatieve verrassingen met zich mee. De beurzen lijken het jaar licht hoger uit te kabbelen. Prima, op naar beleggingsjaar 2018.

wesley