OUR BLOG

16 dec 2016

December 2016: Verandering of verwondering

Werden we eerder dit jaar nog verrast door de onverwachte keuze voor een Brexit, in het vierde kwartaal kwamen daar nog een aantal verrassingen bij; het referendum in Italië met het aftreden van Renzi, het akkoord van de olieproducerende landen en natuurlijk als klap op de vuurpijl de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Normaal zijn dit soort verrassingen ingrediënten voor een negatief sentiment op de beurs. Echter het tegenovergestelde gebeurde, mogelijk komt dit door het geloof in een nieuwe dynamiek in de wereld. Overal waar verkiezingen of referenda worden uitgeschreven worden de zittende regeringen de grote verliezers. Het is duidelijk dat men in algemene zin verandering wil. Groot Brittannië trapte af met het vertrek uit de EU, daarna Amerika met een ruk naar rechts. Wellicht zien we in Frankrijk en Nederland dezelfde trend met de aanstaande verkiezingen. Men wil weer het idee hebben eigen baas in huis te zijn. Een meer zakelijke dan sociale aanpak. Eigen volk en vaderland eerst, gevoed door de vreemdelingenproblematiek winnen de “rechtse” populisten stemmen. Maar is dit nieuwe protectionisme goed voor investeringen, handel en beurzen? Nee normaliter natuurlijk niet, maar we zullen zien hoelang de euforie stand houdt.

De verkiezing van Donald Trump leidde tot een sterke stijging van de rente en een opmars van de US dollar, hetgeen de winsten van Amerikaanse bedrijven sterk zal aantasten. De Brexit zal leiden tot handelsbeperkingen, maar de Londense beurs steeg juist sterk door de forse daling van de Britse pond. In Frankrijk heeft president Hollande de handdoek al geworpen voor de aanstaande verkiezingen, de economie stagneert al jaren door de vele stakingen die hervormingen in de weg staan.

Aandelenmarkten hebben positief gereageerd op de recente ontwikkelingen. In Amerika voerden cyclische aandelen de lijst van winnaars aan. Donald Trump’s plannen om voor $650 miljard per jaar te investeren in infrastructuur resulteerden in een fikse sectorrotatie. De oplopende rente zette druk op dividendaandelen, maar gaf juist een impuls aan aandelen van banken en verzekeraars. Europa bleef aanvankelijk achter bij de VS maar na het aftreden van Renzi is het sentiment in Europa ook positiever geworden. Het politieke establishment wordt een gebrek aan daadkracht verweten, iedere verandering hierop wordt met gejuich ontvangen.

Door de opgelopen rente is het speelveld wel veranderd. Waar aandelenkoersen opliepen, daalden obligatiekoersen evenredig. Een neutrale Amerikaanse belegger is in het vierde kwartaal (tot eind november) tot dusver niet veel opgeschoten. Aandelen scoorden een mooie plus, maar obligaties daalden evenredig. Actief portfoliomanagement was dus nodig om tot een positieve score te komen. Hier komt ook de kracht van Noordam Vermogensbeheer mooi naar voren. Door actief in te spelen op bovenstaande ontwikkelingen kennen wij een sterk vierde kwartaal en tot op heden een mooi jaarrendement.

Noordam Vermogensbeheer gelooft dat de euforie van de afgelopen maand op de beurzen zal temperen, waarschijnlijk pas na januari. December is sowieso vaak een goede maand en het begin van het nieuwe jaar stroomt er traditioneel veel nieuw geld naar de beurs. We denken dat zoekend naar rendement aandelen voorlopig favoriet zullen blijven.

Voorlopig is verandering voor ons vooral verwondering.

wesley