OUR BLOG

12 jun 2017

Covestro: kan de vraag niet aan

Covestro is een afsplitsing van Bayer. Het werd najaar 2015 op de beurs geïntroduceerd. Inmiddels heeft Bayer het directe belang teruggebracht naar 49 en indirect, via een converteerbare obligatielening naar 44%. Covestro is een leidende producent van polymeren zoals polyurethaan foam (isolatiemateriaal), polycarbonaat plastics (kunststof voor auto’s en IT hardware), en coatings (speciale lakken).

Covestro is actief in een aantal solide markten waar geen overcapaciteit dreigt en een jaarlijkse groei van 4 tot 6% verwacht wordt. Op hun grootste afzetmarkt, isolatiemateriaal, is een tekort ontstaan. Covestro is hier marktleider en kan de vraag niet aan. Dit resulteerde bij hun laatste cijfers in een afzetgroei van 10% met meer dan 14% hogere verkoopprijzen. Dit leverde een flinke winstgroei op.

Qua waardering lijken bovenstaande gegevens aan de markt voorbij te zijn gegaan. EV/EBITDA is 6.3, terwijl de sector op een factor 9.5 waardeert. De K/W op basis van de verwachte winst 2018 is 12. Relatief onbekend, maakt blijkbaar onbemind.

Covestro wordt door analistenhuis Kepler getipt als ‘most preferred stock’ in de chemiesector. Wij delen die mening. De lage waardering wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat moederbedrijf Bayer nog 44% van de aandelen in handen heeft. Zij hebben dit jaar al twee keer een gedeelte verkocht. Wij denken dat Bayer voorlopig niet meer zal verkopen en dat de koers kan herstellen richting een meer marktconforme waardering.

Mocht Bayer toch besluiten hun belang verder af te bouwen dan vergroot dit de kans dat Covestro opgenomen gaat worden in de DAX-index. Wij werken sinds kort met een eigen waarderingsmodel en hierin scoort Covestro heel goed. In ons Duitsland Waarderingsmodel staat Covestro van 155 ondernemingen op een fraaie 3de plaats. Reden voor ons om dit aandeel in onze portefeuilles op te nemen.

wesley