OUR BLOG

16 apr 2019

Beleggen in Long/Short Equity Hedgefunds

Vanuit onze strategische visie kiezen wij ervoor om onze belangen in hedgefunds uit te breiden. De lage vergoeding die obligaties de laatste jaren geven hebben er eerder al toe geleid dat wij ruimte hebben ingebouwd om defensieve arbitrage strategieën middels hedgefunds op te nemen. Zo hebben we momenteel een drietal hedgefunds in portefeuille, namelijk Mint Tower Arbitrage Fund, Cangaru Fund en Boussard & Gavaudan. Deze fondsen trachten met lage volatiliteit een positief rendement te behalen, kapitaalsbehoud is hierbij de eerste prioriteit.

We willen onze positie in alternatieve beleggingsstrategieën vergroten. De, door ons verwachte, afvlakkende economische groei na een jarenlange opwaartse beweging van de aandelenmarkten beweegt ons richting een defensievere samenstelling van onze assetmix. Wij verlagen onze exposure richting aandelen flink, ten faveure van Long/Short Equity Hedgefunds. Wij hebben een tweetal fondsen geselecteerd, die uitstekende resultaten hebben laten zien de afgelopen jaren.

Allereerst aandacht voor het Antaurus Europe Fund. Dit is een in Amsterdam gevestigd hedgefund. Het fonds richt zich op aandelen uit Nederland, België en Zwitserland. De beheerders hanteren een fundamentele strategie, wat impliceert dat bedrijven alvorens zij in de selectie worden opgenomen, uitgebreid worden geanalyseerd. Daarnaast probeert het fonds te profiteren van inefficiënties in de markt. Antaurus Europe Fund kenmerkt zich door stevige long posities (gemiddeld 5 tot7%) in te nemen op aandelen waar men positief over is. Daarnaast gaat men aandelen short van bedrijven waar men problemen voor voorziet, deze posities zijn over het algemeen wel kleiner qua exposure.
De totaalpositie van het fonds is gemiddeld ongeveer 40% netto long. Het fonds kan in er echter in turbulente tijden voor kiezen om naar 0% te gaan of zelfs netto short te gaan.

Het andere fonds dat we zullen opnemen is het Blackrock Emerging Companies UK Fund. Dit fonds kent een uitstekend trackrecord door hun jarenlange ervaring van de Engelse markt. Zij bepalen welke bedrijven bovengemiddeld zullen groeien door trends en/of technologische voorsprong. Daarnaast nemen zij shortposities in van bedrijven die juist verslagen worden door deze ‘emerging companies’. Met name in de technologiesector zie je nieuwe spelers opstaan die de gevestigde orde ter val brengen. Juist in dit spectrum is het fund veelal, met veel succes, actief.

Beide fondsen kennen een lager risico dan aandelen. De toevoeging aan onze portefeuilles zou ertoe moeten leiden dat we de totale beweeglijkheid van onze portefeuilles kleiner maken en dat we minder afhankelijk zijn van de aandelenmarkt.

Huidige assetmix
Aandelen 40%
Vastgoed 10%
Hedgefunds 10%
Obligaties 30%
Cash 10%

Nieuwe assetmix
Aandelen 30%
Vastgoed 10%
Hedgefunds 20%
Obligaties 30%
Cash 10%

In de tweede helft van het jaar zullen wij een presentatie organiseren waarbij we twee fundmanagers uitnodigen om uit te leggen hoe hun strategie werkt. Nadere informatie over dit evenement volgt.

wesley