OUR BLOG

06 mei 2019

Bedrijf achter de Beyond Burger gaat naar de beurs

Heeft u hem al eens geproefd, de 100% plantaardige hamburger van Beyond Meat? Deze hamburger proeft daadwerkelijk naar vlees en wordt al in diverse restaurants geserveerd. Ook supermarktketen Whole Foods in de VS verkoopt al producten van Beyond Meat. De hamburger is sinds kort ook in Nederland te koop. Allereerst via burgerrestaurantketen Thrill Grill van Robert Kranenborg, maar nu via de supermarkt. Sinds vorige week ligt hij in onder andere alle Nederlandse Jumbo’s
Beyond Meat wil met haar ‘namaak vlees’ de traditionele vleeseter een milieuvriendelijker alternatief bieden. Wij volgen Beyond en een belangrijke concurrent, Impossible Foods, al langer en hoopten dat zij snel een beursgang zouden maken zodat wij in deze trend kunnen beleggen.

Impossible Foods heeft nog geen concrete plannen bekend gemaakt, maar Beyond Meat is wel naar de beurs gegaan. Wij hebben geprobeerd aandelen te kopen maar zijn er niet in geslaagd. Europese beleggers zijn kansloos bij Amerikaanse IPO’s en vanaf de eerste notering is het aandeel extreem duur geworden.

Wij hebben de cijfers over 2016, 2017 en 2018 bekeken en via het prospectus ook de vooruitblik gezien op het 1e kwartaal 2019. Beyond Meat heeft haar omzet in drie jaar tijd zien groeien van 16 miljoen dollar naar meer dan 160 miljoen dollar (verwacht) in 2019. De gemiddelde omzetgroei over 4 jaar is ongeveer 80% per jaar en wij denken dat Beyond Meat nu pas echt gaat doorbreken en de omzet de komende jaren meerdere keren zal weten te verdubbelen.
We hebben op basis van deze toekomstverwachtingen een maximale waardering bepaald waartegen wij aandelen zouden willen kopen. Wij vonden 2 dollar miljard een reële waardering. Op de beurs wordt echter het dubbele betaald waardoor wij er voorlopig vanaf blijven.

De afgelopen jaren verliest het bedrijf gemiddeld 30 miljoen dollar per jaar omdat men veel moet investeren in promotie. Dit zal nog wel een paar jaar zo blijven schatten wij in. We verwachten de komende tijd meer beursgangen in deze sector en wij geloven sterk in deze trend. Labfood, Bio-Proteins, Plant-Based meat zijn populaire thema’s in de voedingssector.

De steeds grotere aanslag die de vleesindustrie doet op het milieu door de toenemende wereldbevolking heeft de alarmbellen doen rinkelen. Nu zijn er diverse bedrijven die op doorbreken staan met nieuwe voedingsbronnen. Er wordt geëxperimenteerd met kweekvlees en er worden veel producten op plantaardige basis gelanceerd.
De Beyond Burgers lijken een alternatief dat goed in smaak zal vallen bij vleeseters. Wij hebben de burgers op kantoor getest en zijn nog niet helemaal overtuigd. Qua smaak, textuur en uiterlijk hadden de kritische Noordammers nog wel het een en ander aan te merken op de burgers. De overtuiging is er echter wel dat deze markt volop in ontwikkeling is en daardoor kansrijk is om in te beleggen.

Alleen al het feit dat McDonalds en Burger King in winkels aan het testen zijn met plantaardige burgers bevestigt de trend. Onze ogen zijn gericht op bedrijven zoals Impossible Foods, Just Egg, Supermeat en Good Catch. Wie van deze kanshebbers gaat als volgende naar de beurs? Wij hopen Impossible Foods, dit is de belangrijkste concurrent van Beyond Meat. Mocht Beyond Meat de komende maanden terugvallen en de waardering komt in de buurt van 2,5 miljard dollar dan stappen we waarschijnlijk alsnog in.

wesley