OUR BLOG

05 aug 2022
Nieuwsbrief augustus 2022

Augustus 2022

Nieuwsbrief augustus 2022

Het is alweer een tijd geleden, maar afgelopen maand vond er weer een ouderwetse campingrally plaats op de beurzen. Een opvallend beeld, ondanks renteverhogingen door de ECB en de FED,  stijgende inflatie zowel in Europa als in de Verenigde Staten, onzekerheid over de Europese energievoorziening én de Amerikaanse economie die in een (technische) recessie zit. Zoals gezegd, de aandelenmarkten boekten enorme winsten. Zo sloten de AEX-index en de Amerikaanse S&P 500-index de maand juli af met de grootste plus sinds de maand november 2020. Het sentiment onder beleggers is dus optimistisch, een mooi gegeven zeker nu het cijferseizoen in volle gang is.

Het waren vooral de grote technologiebedrijven die voor stevige plussen zorgden. Zo stegen de chip-gerelateerde bedrijven fors met als voorbeeld ASML, waarbij de koerswinst mede te danken was aan goede halfjaarcijfers. Er waren echter ook verliezers, aandelen als Flow Traders en ABN AMRO sloten de maand af met respectievelijk verliezen van 21,7% en 9,4%. Iets minder dan de helft van beursgenoteerde ondernemingen die cijfers publiceerde, boekte in het eerste halfjaar minder winst dan vorig jaar. Deze bedrijven hebben veelal last van hoge grondstofprijzen en geopolitieke onzekerheid. Des te meer reden om te beleggen in kwaliteitsaandelen, zoals bijvoorbeeld Shell, ASML en Google, welke de hogere kosten weten door te berekenen aan hun eindklant.

De agressieve rentepolitiek van de FED en in mindere mate van de ECB, heeft als resultaat dat de markt al snel rekening hield met een (milde) recessie. Wij zien grondstofprijzen weer dalen (uitgezonderd gas). Een mooi voorbeeld is de veel genoemde prijs van zonnebloemolie, deze noteert momenteel weer op het niveau van voor de Russische inval.

De markt verwacht dus dat de economische groei op de korte termijn vertraagt, de inflatie daalt en de rente dus ook daalt. En dat laatste zien we momenteel al plaatsvinden. Het rendement op een 10-jaars Nederlandse staatsobligatie is gedaald van 2,1 procent naar 1,1 procent.

Wij verwachten dat de rente in de toekomst minder hard zal stijgen dan de afgelopen maanden werd verwacht. De markten overdrijven immers vaak. Op dit moment is het misschien te vroeg om conclusies te trekken, maar als de rentestijging fors minder is dan verwacht, zal dat positieve gevolgen hebben voor de waarde van de toekomstige bedrijfswinsten bij (technologische) groeibedrijven.

Bij een eerste herstel ontstaat procentueel gezien het meeste momentum en is het dus zaak positie te hebben. Een goed voorbeeld hiervan is het aandeel PayPal. Wij hadden reeds een belang, dit bedrijf is een dominante speler in het digitale betalingssysteem. Het aantal nieuwe rekeningen neemt snel toe en het aantal transacties per gebruiker groeit gestaag door de sterke productinnovatie. Onder meer vanwege de gestegen rente stond dit aandeel ruim 75% onder de all time high, zoals in onze vorige nieuwsbrief vermeld hebben wij bijgekocht. Na publicatie van de halfjaarcijfers 2022 en de aankondiging van een 15 miljard inkoopprogramma van eigen aandelen is het aandeel al ruim 40% hersteld.

Zoals wij eveneens in onze vorige nieuwsbrieven schreven, hebben wij de eerste nieuwe posities opgebouwd in kwaliteitsaandelen welke met een lange termijn perspectief naar onze verwachting een bovengemiddeld rendement zullen opleveren. Na het kopen van Adobe, Amazon, Nike, Novartis en Paypal komt daar nu het aandeel Sika bij.

Aankopen

Sika

Dit Zwitserse bedrijf biedt duurzame oplossingen voor energiezuinige bouwprojecten en de automobielindustrie. Sika heeft een leidende positie in de ontwikkeling en productie met betrekking tot het verlijmen, afdichten, dempen, versterken en beschermen in de genoemde sectoren.

Verkopen  

Schneider Electric

Dit Franse aandeel was nieuw binnen de portefeuilles en is actief in energie-efficiëntie en -beheer. Hoewel Schneider enigszins beschermd is tegen grote cyclische schokken, is na een mooie stijging van 20% sinds aankoop besloten winst te nemen. Mocht de markt een correctie laten zien dan zullen wij zeker overwegen om dit aandeel weer op te nemen.

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

michiel