OUR BLOG

10 aug 2021

Augustus 2021

Het zomerseizoen is ook op de aandelenbeurzen gestart waardoor het omzetniveau wat lager is dan de rest van het jaar. Het sentiment was niettemin in de afgelopen maand onverminderd positief. De winstontwikkeling in het tweede kwartaal was over het algemeen boven verwachting, de rente daalde weer en het ontbreken van alternatieven speelt hierbij een belangrijke rol. Opmerkelijk is wel dat de winnaars tot nu toe ook de winnaars blijven, de wat duurdere aandelen lopen verder op en wat als goedkoop werd gezien blijft over het algemeen goedkoop. Een duidelijk verschil met het nabije verleden, waarbij laag kopen en hoog verkopen de overhand had. Lager geprijsde aandelen hebben veelal te maken met aanhoudend moeilijke marktomstandigheden en/of tegenvallende rentabiliteit, hetgeen door de financiële markten niet wordt gewaardeerd. De wat duurdere ondernemingen zijn doorgaans onderscheidend, zeer winstgevend, innovatief en hebben daardoor een duidelijk beter toekomstperspectief.

Het cijferseizoen komt langzaam ten einde en de resultaten zijn over het algemeen boven verwachting. De orderboeken zijn goed gevuld, in sommige gevallen zijn logistieke problemen en schaarste aan componenten (met name chips) een rem op de omzetontwikkeling. Het economisch herstel zet door, het niet uitgegeven geld tijdens de coronacrisis wordt alsnog besteed en de financiële positie van de meeste bedrijven is ruim voldoende. Ons inziens stijgen de winsten zelfs harder dan de beurskoersen, dit gecombineerd met de reeds genoemde rentedaling betekent een relatief lagere waardering van aandelen.

Aankoop SAP

Wij zien dus nog steeds kansen, soms worden kwartaalcijfers met beperkte tegenvallers in onze ogen te hard afgestraft. Een goed voorbeeld hiervan is het Duitse softwarebedrijf SAP, waarbij de omzet en nettowinst uit licenties hoger waren dan verwacht (maar nog iets onder het ‘normale niveau’ voor corona) en de vooruitzichten nogmaals werden bevestigd. Het aandeel opende daarna lager om alsnog herstellen en daarna weer verder op te lopen.

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

wesley