OUR BLOG

10 sep 2019

Augustus 2019

Het blijft een terugkerend verhaal maar telkens als de beurs een herstel laat zien, wordt dit ruw verstoord door nieuw wapengekletter in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Zo ook weer in de maand augustus. Na een sterk herstel in de maanden juni en juli was het begin augustus weer raak. Ondanks het feit dat de Amerikaanse centrale bank zeer voorzichtig was in haar toelichting op de eerste renteverlaging in tien jaar, gaf president Trump opnieuw een vervolg aan de handelsoorlog met China en kondigde nieuwe tarieven aan in combinatie met nieuwe dreigementen. De wereldwijde aandelenmarkten reageerden nerveus, China kwam met tegenmaatregelen in de vorm van een verbod op de import van Amerikaanse land¬bouwproducten en een devaluatie van de munt. De handelsoorlog blijft voorlopig dus bepalend voor het sentiment, maar ook Brexit en de onzekerheid omtrent de economische ontwikkelingen in Europa blijven de gemoederen bezig houden. De beurzen waren minder onder de indruk van het jaarlijkse congres van centrale bankiers in Jackson Hole en de G7-top in Biarritz.

Mutaties:
Verkoop ABNAMRO
Het belang in ABN Amro hebben wij verkocht na tegenvallende kwartaalresultaten, bovendien zien wij het huidige renteklimaat op korte termijn niet veranderen hetgeen de operationele resultaten ook in de komende tijd zullen aantasten.

Koop SBM Offshore
Nieuw in onze portefeuille is SBM-Offshore, het aandeel daalde aanzienlijk in de recente onrust. Ondanks een opwaartse winstbijstelling en een zeer goede pro positionering voor nieuwe opdrachten. Door de aard van de afgesloten (lease)contracten is de onderneming verzekerd van langlopende inkomsten.

Koop Unilever
Wij hebben opnieuw positie ingenomen in Unilever. Ons inziens een van de meest aantrekkelijk gewaardeerde aandelen in de defensieve “food/personal care” sector. Unilever opereert als de derde grootste onderneming in verpakte levensmiddelen (achter Nestlé en Mondelez) en als één van de grootste wereldwijde ondernemingen in huishoudelijke en persoonlijke producten. De 14 topmerken genereren elk meer dan EUR 1 miljard omzet per jaar. De ´pricing power` van de merkenportefeuille wordt duidelijk door het feit dat Unilever al een aantal jaren in staat is om de prijzen in zijn gehele productassortiment iets te verhogen terwijl bovendien het volume toeneemt. In de recente dip een aantrekkelijk instapmoment.

Koop Walt Disney
Walt Disney is het grootste entertainment- en mediabedrijf in de wereld. Deze onderneming heeft een aantrekkelijke pijplijn aan projecten en een beschikt over een grote portefeuille rechten op films en reeksen zoals Star Wars. Daarnaast zijn er indirecte inkomsten zoals uit pretparken en merchandising. Een belangrijke trigger is de lancering van Disney Plus, de nieuwe videodienst, als concurrent van Netflix. De lancering zal in november plaatvinden in de Vereningde Staten, Canada en Nederland.
De koers daalde nadat de kwartaalwinst iets lager was dan analisten hadden verwacht, ondanks enkele kaskrakers. Wij zijn positief over de lange-termijnvoorzichten voor dit entertainment bedrijf en vonden dit dus een mooi instapmoment.

Verkoop NWB range accrual lening
De koers van deze obligatie is de afgelopen maanden behoorlijk hersteld, nu het gevaar van een inverse rentecurve kleiner lijkt te worden. Een mooi moment om afscheid te nemen van deze obligatie.

Vooruitblik
De recente aankondiging dat Amerika en China weer om tafel gaan, het (voorlopig) afwenden van een harde no-deal Brexit en het voornemen van Centrale Banken om de stimuleringsmaatregelen uit te breiden geven de belegger weer moed. Wij verwachten dan ook dat markten verder zullen herstellen met behulp van de Centrale Banken. Als de wereldleiders dan ook nog tot een verstandige oplossing kunnen komen met de genoemde issues kunnen we wellicht nieuwe “highs” zien in de markt.

FINE art & antiques fair 2019
Na vele positieve reacties afgelopen jaar, zijn we blij u te kunnen mededelen dat Noordam Vermogensbeheer wederom marketingpartner is geworden van de FINE art & antiques fair 2019 op kasteel Groeneveld in Baarn. Onze relaties kunnen dit leuke event gratis bezoeken. Klik hier om uw toegangsbewijs te reserveren.

wesley