OUR BLOG

10 sep 2018

Augustus 2018

Handelsoorlog, schulden in dollars en politieke onrust zorgen de afgelopen weken voor stevige verliezen op de beurzen. Vooral de opkomende markten kwamen in een perfecte storm terecht. De Amerikaanse centrale bank (FED) is bezig met een aantal renteverhogingen. Hogere rentes zorgen dat het aantrekkelijker wordt voor beleggers om geld naar de VS te brengen, waarvan vooral de opkomende markten het slachtoffer zijn. Verder hebben opkomende landen veel schulden in dollars, mede door de gestegen rente in de USA, is de dollar duurder geworden waardoor hun schuldenlast omgerekend naar hun eigen valuta nog hoger is geworden. Daar bovenop komt de voortdurende dreiging van een internationale handelsoorlog.

De Amerikaanse president Trump stuurt aan op hoge importtarieven op Chinese producten, waarop China terugslaat met tarieven op Amerikaanse producten. Een handelsoorlog is een bedreiging voor de groei van de wereldeconomie en dit zou de opkomende landen hard kunnen treffen aangezien deze landen erg afhankelijk zijn van de handel met het buitenland. Vooral Turkije kreeg het de afgelopen maand zwaar te verduren. Het vertrouwen in de manier hoe president Erdogan het land leidt begint steeds verder af te nemen. De inflatie is met 16% het drievoudige van de inflatiedoelstelling van de Turkse centrale bank. Beleggers willen hogere rentes zien, maar president Erdogan houdt verder renteverhogingen tegen. Dit zorgt ervoor dat beleggers het vertrouwen in de Turkse economie verliezen. De totale externe schuld van Turkije bedraagt ca. $ 450 miljard, dat is 55% van de Turkse economie. De helft daarvan staat uit bij buitenlandse banken, waaronder ING bank. Vandaar de negatieve koersreactie van bankaandelen de afgelopen maand. Het land moet een aantal impopulaire maatregelen, zoals overheidsbezuinigingen en renteverhogingen, nemen om het vertrouwen van beleggers terug te winnen.

Sluipenderwijs beleven de wereldwijde beurzen een bijzonder slecht jaar. Zo staat de AEX, op het moment van schrijven, weer onder het startpunt van dit jaar, de Euro Stoxx 50, een index met de grootste Europese bedrijven, – 6 %, de Duitse DAX – 7% en de CSI 300 , de Chinese aandelenindex van de 300 grootste aandelen die worden verhandeld op de Chinese beurzen, zelfs – 18%. Alleen de Amerikaanse beurzen weten het, mede door de goede prestaties van de technologie fondsen, nog droog te houden. Al deze ontwikkelingen hebben zijn weerslag op de portefeuilles, zo werden ook een aantal van onze aandelenbeleggingen, waaronder Bayer en ING hard geraakt.

Mutatie augustus
Terug kopen Call RD 18 € 28
Doordat Royal Dutch Shell samen met de beurs wat wegzakte hebben we onze geschreven Call optie kunnen terug kopen en hiermee de winst gerealiseerd.

Vooruitblik
Economisch gezien gaat het wereldwijd nog steeds goed, al lijkt de groei hier en daar iets af te zwakken naar een meer trendmatige groei. De meeste bedrijven blijven goed presteren en zijn ook positief over de toekomst. Hoewel de economische cyclus ver gevorderd lijkt, zijn er (nog) geen tekenen van een mogelijke recessie zichtbaar. Het gevaar bestaat natuurlijk wel dat dit omslaat als handelsbelemmeringen verder escaleren en het uitdraait op een wereldwijde handelsoorlog. Tot nu toe blijven landen echter onderhandelen en zijn er zelfs (kleine) openingen met de eurozone te melden. Een complete handelsoorlog zou dus funest zijn voor de wereldeconomie. Maar niemand is gebaat bij een handelsoorlog, ook Amerikaanse bedrijven hebben buiten de VS een belangrijke afzetmarkt, dus verdere escalatie zal deze bedrijven hard raken. Wij verwachten nog steeds dat de landen uiteindelijk zullen toewerken naar een oplossing van het handelsconflict. Verder komt de afwikkeling van de Brexit ook steeds dichter bij. Lukt het Theresa May om er een ‘softe’ Brexit van te maken of wordt het een ‘no-deal’ Brexit ?

Veel voornamelijk politieke onrust de komende tijd. Uitspraken van politici zullen op een weegschaal gelegd worden en het sentiment op de beurs zal er onder lijden. Bedrijfseconomisch is het nog steeds zomers, maar politiek gezien kan het op de beurs weleens herfstachtig worden.

FINE art & antiques fair 2018
Verder willen wij u mededelen dat Noordam Vermogensbeheer marketingpartner is geworden van de FINE art & antiques fair 2018 op kasteel Groeneveld in Baarn. Onze relaties kunnen dit leuke event gratis bezoeken. Klik hier om uw toegangsbewijs te reserveren.

wesley