OUR BLOG

10 apr 2020

April 2020

Terugblik
De maand maart 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de meest turbulente handelsmaanden ooit. Voor het eerst in de afgelopen 100 jaar hebben wij te maken met een wereldwijde lockdown als gevolg van een pandemie. Tot overmaat van ramp begon Saoedi-Arabië op nagenoeg hetzelfde moment een olieprijsoorlog met Rusland, hetgeen de olieprijs fors deed dalen. De Amerikaanse centrale bank reageerde vrijwel onmiddellijk met een forse renteverlaging met als doel de economie te ondersteunen. Ook andere centrale banken en overheden kondigden diverse steunmaatregelen aan. Dit alles resulteerde in grote paniek in de financiële wereld, over de breedte verloren aandelenmarkten in de wereld meer dan 30% in twee weken tijd. Ook bij Noordam Vermogensbeheer beleven het slechtste kwartaal in ons bestaan, ondanks dat we breder beleggen dan alleen aandelen.

Gelukkig zien we de rust enigszins terugkeren en de verliezen op aandelenmarkten teruglopen, daarnaast hebben wij onze portefeuilles omgebouwd naar meer recessiebestendige aandelen, hierover later meer. Buiten de reguliere aandelen hebben wij door het sluiten van de meeste winkels in Europa fors verloren op ons vastgoed. Verder werden wij geconfronteerd met dalende koersen bij bedrijfsobligaties en staatsleningen. Vooral het laatste is bijzonder omdat het er nu op lijkt dat er, behalve cash, geen enkele vluchthaven is. Zelfs goud, de vluchthaven bij uitstek, kreeg half maart een stevige koersdaling te verwerken.

Middels enorme steunpakketten via alle centrale banken wordt er enorm veel geld in het economische systeem gepompt om erger te voorkomen. Een flinke recessie is echter onvermijdelijk in het toch al zwakke economische Europa en zelfs het relatief sterke Amerika zal hiermee te maken krijgen. Door alle steun probeert men de economie overeind te houden. Deze daadkracht lijkt positief maar of dit leidt tot terugkerende economische voorspoed op termijn is nog allerminst zeker. Inmiddels lijkt de Chinese economie, waar de pandemie is begonnen, weer te herstellen. Fabrieken zijn weer opgestart en de meeste ondernemingen spreken van een redelijke economische activiteit. Het herstel is er weliswaar voorzichtig maar wel hoopgevend.

Bij een snelle beëindiging van de lockdown zou de economie moeten kunnen opveren. Hoe langer dat de economie op slot zit hoe meer blijvende schade er ontstaat in de diverse sectoren. Zo zijn bijvoorbeeld toerisme, horeca, automobiel , evenementen en luchtvaart sectoren die dit niet lang vol kunnen houden.

De enorme geldtoename zou op termijn moeten leiden tot flinke inflatie. Daarom blijven wij vasthouden aan onze strategie om zoveel mogelijk in crisisbestendige bedrijven te investeren ondanks de aantrekkelijke koersniveaus van cyclische aandelen. Er is sprake van grote economische onzekerheid en bovendien weten wij nog steeds niet hoe het winstbeeld eruit zal zien. Daardoor kunnen wij de aandelenmarkt niet waarderen. Voeding, personal care, farmacie en software zullen het beste in staat zijn om hun prijzen op niveau te houden in alle economische omstandigheden.

Mutaties
In onze drie weken gelden verstuurde plan van aanpak hebben wij aangekondigd het roer in onze portefeuilles om te gooien: www.noordamvb.nl/plan-van-aanpak-coronavirus

Wij hebben de afgelopen weken bijna volledig afscheid genomen van cyclische bedrijven, in sommige gevallen pijnlijk omdat hierdoor verlies moest worden genomen op veelal mooie namen. Zo hebben wij bijvoorbeeld afscheid genomen van AB Inbev, SBM Offshore, Richemont, LVMH, ASML, Facebook en Stryker. Allemaal namen die in een sterk verslechterend economisch klimaat om uiteenlopende redenen verder zouden kunnen dalen. In plaats daarvan hebben wij ervoor gekozen om onze belangen in Ahold, Apple en Unilever uit te breiden. Daarnaast hebben wij Novartis, BASF en Aegon aan onze portefeuilles toegevoegd.

Ook hebben wij kritisch gekeken naar onze posities in vastrentende waarden en per portefeuille aanpassingen doorgevoerd om risico’s te verlagen. Zo hebben we o.a. Rabo Ledencertificaten afgebouwd.
Onze posities in opkomende economieën, zowel qua aandelen als obligaties, staan nog ter discussie. De huidige niveaus zijn in onze ogen te laag om afscheid te nemen maar bij een goed herstel zouden wij hier nog aanpassingen kunnen maken.

Verder hebben wij meer gebruik gemaakt van opties. De enorme volatiliteit half maart zorgden ervoor dat wij op diverse aandelen mooie premies op konden strijken door calls te schrijven.

Vooruitzicht
Vanaf de bodem half maart zijn beurzen flink aan het herstellen. De verliezen in onze portefeuilles lopen ook snel terug. Wij gaan ervan dat men in Europa en de Verenigde Staten snel zal proberen om de lockdown te versoepelen. Toch voorzien wij dat wij de komende 6 tot 9 maanden nog in een 1,5 meter afstand maatschappij zullen leven. Hierdoor zijn bepaalde economische activiteiten weer beter mogelijk, maar blijven er ook zaken moeilijk. Toerisme, horeca en grote evenementen blijven lastig. Er kan veel in aangepaste vorm maar het brengt extra kosten met zich mee en minder massa. De impact hiervan op de economie lijkt men nu nog te onderschatten. Wij blijven voorzichtig.

Wij zullen onze uiterste best doen om met gecalculeerde risico’s de eerder opgelopen verliezen in te lopen. Wij zien veel kansen op dit moment die de komende maanden een goed rendement zouden moeten bieden. Qua obligaties en hedgefunds zijn er ook weer aantrekkelijke instapniveaus ontstaan. Zo is de rente op veel bedrijfsobligaties met meer dan 2%-punt gestegen. Hierdoor kunnen wij ook in het defensieve gedeelte van onze portefeuilles aanpassingen doen die de risico’s verkleinen.

wesley