OUR BLOG

19 apr 2019

April 2019

We staan voor de aftrap van het nieuwe cijferseizoen. De komende weken zullen veel bedrijven hun resultaten over het 1e kwartaal van 2019 openbaar maken. We zijn benieuwd of deze resultaten zullen voldoen aan de teruggeschroefde verwachtingen van analisten. De vrees voor een recessie in het laatste kwartaal van 2018 heeft veel bedrijven en analisten voorzichtiger gemaakt met hun verwachtingen voor het 1e kwartaal.

De vrees voor een recessie is intussen behoorlijk bekoeld, wellicht kunnen de resultaten ook de lagere verwachtingen overtreffen. Op de beurs heerst intussen een positieve stemming en de verschillende indices blijven oplopen.

Een belangrijke oorzaak hiervan is het beleid van de centrale banken, die hebben aangegeven dat een renteverhoging voorlopig van de baan is en overwegen zelfs weer monetaire stimuleringsmaatregelen. De 10-jaars Nederlandse rente is dan ook weer geduikeld van 0.8% afgelopen zomer naar 0.1% op dit moment.

Op het politieke vlak is er niet veel veranderd sinds onze laatste nieuwsbrief. De Brexit is weer eens uitgesteld, nu tot 31 oktober. De kans op een harde Brexit is voorlopig van de baan, sterker nog, een softere variant ligt binnen de mogelijkheden.

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China gaan onverminderd door. De VS blijft zich bij deze onderhandelingen inzetten voor een betere toegang tot de Chinese markt, grotere bescherming van intellectuele eigendommen en een meer evenwichtige handelsbalans. Voor China is het belangrijkste belang in de onderhandelingen dat de schade aan de eigen economie beperkt blijft. De landen lijken voorzichtig dichter bij een akkoord te komen.
Op het eerste oog goed nieuws, een gevaar kan zijn dat de VS, lees Trump zijn pijlen gaat richten op Europa.

Mutaties
Koop HP inc.
Dit aandeel hebben we opgenomen in de portefeuille als een wat defensievere keuze in de technologiesector. Het aandeel is achtergebleven t.o.v. sector ondanks dat het al jaren een stabiele groei realiseert. We denken dat er naast traditionele omzet (hardware en printers) verborgen waarde zit in mogelijkheden van 3D printing.

Koop iShares Global Inflation Linked Bond
Zoals eerder besproken, willen we ons obligatie gedeelte ‘steviger’ maken. Met deze ETF kopen we staatsobligatie met een hoge rating. Deze obligaties zijn gelinkt aan de inflatie. Mocht de inflatie oplopen, dan zal er ook een hogere coupon worden betaald.

Koop Wirecard
We hebben onze positie in Wirecard op een lager niveau weet teruggekocht. Na beschuldigingen in de Financial Times over mogelijke fraude kwam de koers van dit aandeel in een achtbaan terecht. Wirecard is recent met een onafhankelijk rapport gekomen, dat er geen onregelmatigheden zijn gevonden en er geen impact is op de financiële resultaten. Reden voor ons om op dit lage niveau opnieuw positie in te nemen in dit aandeel.

Verkoop SAP
Vanaf het dieptepunt dit jaar is het aandeel ruim 20% opgelopen. We hebben besloten winst te nemen op deze positie, omdat SAP voor een groot gedeelte afhankelijk is van het haperende Duitsland en Europa.

Koop AMG
Recent kondigde AMG een inkoop van 10% van de eigen aandelen in. Na de recente daling van de koers vinden we dit een teken van kracht. Reden om de positie in AMG te verhogen.

Leonteq Certificate verkoop BESI/ koop PostNL
Het certificaat op BESI met een coupon van 31% hebben we vroegtijdig verkocht met een rendement van 25%. We hebben dit product laten structureren eind augustus. (zie uitleg in de nieuwsbrief van September 2018). Eenzelfde certificaat hebben wij nu gestructureerd op het aandeel PostNL met uitzicht op een coupon van 37%

Vooruitblik
Het is u wellicht opgevallen dat onze kaspositie groter is dan gemiddeld. We hebben hier in onze nieuwsbrief van 26 maart jl. ook op gewezen. Ondanks de verbeterende macro-economische geluiden vinden wij het verstandig om een solide buffer van cash te hebben de komende weken, met het vizier op kansen die ontstaan tijdens het kwartaalcijferseizoen.

Daarnaast voeren wij op basis van onze strategische visie een belangrijke wijziging in onze assetmix door. Wij verlagen onze exposure in aandelen en breiden onze belangen in “alternatives” uit. Wij houden rekening met turbulentie op middellange termijn en willen daardoor de portefeuille meer diversificeren. Wij voegen in ieder geval een tweetal long/short hedgefunds toe, zie hierover meer in ons laatste blog https://www.noordamvb.nl/beleggen-in-long-short-equity-hedgefunds/.

We willen in onze portefeuilles beter voorbereid zijn op een omslag in de economie en zullen u middels onze nieuwsbrieven op de hoogte houden van de eventuele verdere stappen die we hierin nemen. Neemt niet weg dat we op zoek blijven naar buitengewone kansen op de aandelenmarkt, welke zeker voorbij zullen blijven komen. Feit is dat we qua aandelenmarkten in de buurt staan van all-time highs en dat wij ons, in ieder geval voorlopig, comfortabel voelen met een overwogen cashpositie.

Uitnodiging
Tot slot willen wij uw uitnodigen om op 4 mei aanstaande een wedstrijd te bezoeken van SV Spakenburg. De wedstrijd SV Spakenburg- Excelsior Maassluis wordt gespeeld om 15.00 uur. Wij heten u graag welkom vanaf 14.30 uur onze gast onze skybox. Na de wedstrijd lijkt het ons leuk om samen te borrelen en te genieten van een heerlijk visbuffet. Mocht u van deze uitnodiging gebruik willen maken, mailt u dan naar info@noordamvb.nl.

wesley