OUR BLOG

17 apr 2018

April 2018

Het afgelopen kwartaal kende twee gezichten. Tot eind januari hield de rally op de aandelenmarkten aan, maar vanaf februari zijn beleggers zenuwachtig geworden en is de volatiliteit op financiële markten toegenomen. Stijgende rentes, oplopende inflatieverwachtingen, protectionistisch beleid, toenemende chaos in het Witte Huis en een lastige verkiezingsuitslag in Italië zorgden ervoor dat aandelenmarkten in het rood gingen sinds de start van het jaar: -4,07% voor de STOXX-50, -3.67% voor de AEX, -6,24% voor de AMX en maar liefst -6.35% voor de DAX.

De Duitse beurs bleek het slechtste jongetje van de klas, wat opmerkelijk mag heten daar de gerapporteerde jaarcijfers over 2017 vrijwel zonder uitzondering goed waren, met gemiddeld over 2017 een winststijging per aandeel van ruim 13%. De DAX-index sloot Q1 2018 af op een stand van 12.096 wat vrijwel onveranderd is vergeleken met de stand van 3 jaar geleden. De S&P-500 steeg in die 3 jaar met 28%. Voor de periode 2016-2019 wordt voor de DAX een gemiddelde winststijging (per aandeel) verwacht van 27%, voor de S&P-500 is dat +41% als we corrigeren voor de belastingverlaging. Zonder Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft en Facebook zou dit +33% zijn en daarmee vergelijkwaardig aan de DAX-bedrijven.
De boodschap mag duidelijk zijn, dat de Duitse beurs achterblijft wordt niet veroorzaakt door de Duitse bedrijfsprestaties. De EV/EBITA’19 voor de DAX-bedrijven staat op gemiddeld slechts 8,8*, terwijl dat vanaf 2013 gemiddeld rond de 11* is geweest. Ter vergelijking, de S&P-500 wordt op gemiddeld 14,2* geprijsd.

Helaas hebben de slechte beurzen ook invloed op onze portefeuilles, het eerste kwartaal zijn we in lijn met de markt negatief geëindigd. Ten opzichte van de slotstanden van 2017 leveren we over hele linie een paar procent in. U kunt dit terugvinden in de kwartaalrapportages die weer online staan.
Dit zijn we bijna niet meer gewend na een lange periode van koersstijgingen. Dit soort fases komen voorbij en zijn ons inziens niets om ons zorgen over te maken. Niet meer dan een gezonde correctie in een goedlopende economie.

Mutaties Maart

Verkoop Mondelez
Vanwege de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China hebben we ervoor gekozen om onze dollar exposure verder af te bouwen en de winst op Mondelez te realiseren.

Verkoop put ING SEP 18 14
Sinds wij onze positie ING in januari op een hoger niveau hebben afgebouwd, is het aandeel flink gedaald en achtergebleven ten opzichte van de sectorgenoten. Wij hebben een put optie op ING verkocht (een afname plicht) en hebben hier ruim € 1,- per aandeel voor ontvangen.

Emissie NIBC & B&S Group
In maart kwamen er 3 nieuwe bedrijven naar de Amsterdamse beurs NIBC, B&S Group en Alfen.

Zie ons blog: https://www.noordamvb.nl/drukke-week-voor-euronext-met-3-emissies-in-1-week/. Na nader onderzoek naar Alfen hebben wij besloten om alleen in te schrijven voor NIBC en B&S Group. Zie ons blog: https://www.noordamvb.nl/update-emissie-alfen-beter-halve-gekeerd-dan-hele-gedwaald/

Vooruitblik
De waarderingen in de US zijn stevig, maar niet buitensporig. Zoals bovenstaand aangegeven, heeft de S&P-500 een waardering op EV/EBITA’19 van 14.2*. De lezing is veelal dat technologie bedrijven veel te duur zijn geworden, maar bij de gevestigde grootmachten is dat zeker niet het geval. Zo wordt een prachtig bedrijf als Alphabet op een EV/EBITA’19 van 14,5* gewaardeerd, wat eerder op onder- dan op overwaardering duidt. Op onze thuismarkten, de Benelux & Duitsland, is sprake van gematigde waarderingen met een gemiddelde EV/EBITA’19 van 12,0*. Berekenen we de waardering van de Benelux & Duitsland door de totale Enterprise Value van alle bedrijven te delen door hun totale EBITA’19 dan zakt de waardering naar slechts 9.5*. Gegeven de staat van de economie mag dit als spotgoedkoop worden getypeerd.

We denken dan ook dat de recente daling een correctie is op eerdere forse koersstijgingen en dat ervoor 2018 nog voldoende ruimte naar boven is. Aan de economie kan het (wereldwijd) niet liggen, die is in zeer goede doen. Nu maar hopen dat de mannetjesputters (Trump, Poetin en Xi Jinping) van deze wereld zich een beetje kunnen inhouden.

wesley