OUR BLOG

14 apr 2017

April 2017

blog-april

Deze maand was er naast de laatste bedrijfsresultaten een hoofdrol weggelegd voor Fed president Janet Yellen en de Britse premier Theresa May. Yellen verhoogde de rente in de VS, May zette de Brexit officieel in gang. Ook de Nederlandse verkiezingen stonden in de belangstelling. het lijkt dat de kleinere dan verwachte winst voor Wilders de angst voor het Europese populisme wat naar de achtergrond heeft verdreven. Met in het achterhoofd de aanstaande verkiezingen in Frankrijk geeft dit wellicht in Europa steun aan de financiële markten, aan de andere kant is er onrust door twijfels over de haalbaarheid van de stimuleringsplannen voor de Amerikaanse economie van President Donald Trump. De lange rentes in de VS en in Europa stabiliseren of lopen zelfs weer iets terug na de forse stijgingen eerder dit jaar.

SIF
Na al eerder gedeeltelijk winst te hebben genomen op onze positie in SIF, hebben we in maart de positie volledig verkocht. Het aandeel liep in eerste instantie nog iets op, maar na de licht teleurstellende jaarcijfers kreeg de koers toch een flinke tik.

Flow Traders
Onze positie in Flow Traders brengt nog niet helemaal van wat we er van verwacht hadden. Deze positie is ook meer gericht op onrustige marktomstandigheden en de markt is juist in wat rustiger vaarwater terecht gekomen.(zie blog https://www.noordamvb.nl/wij-kopen-flow-traders-een-hedge-tegen-toenemende-volatiliteit/ )

Boussard & Gavaudan
Op zoek naar alternatieven voor het defensieve gedeelte van onze portefeuille hebben we een positie ingenomen in Boussard & Gavaudan. Dit hedge fund belegt via verschillende strategieën en heeft een lage correlatie met aandelen en obligaties. Het kan ook een positieve bijdrage leveren in neergaande markten.

Unilever
Afgelopen maand hebben we ook afscheid genomen van onze posities in Unilever (aandelen en opties). Na het afgewezen bod van Kraft Heinz is de koers stevig opgelopen. Wij zijn van mening dat de huidige koers de aangekondigde maatregelen van het management meer dan voldoende weerspiegelt. Wellicht krijgen we in de toekomst weer kansen om het aandeel op een lager niveau weer aan te kopen.

Nike
Het nummer 1 wereldmerk in sportkleding zal voor de meeste geen onbekende zijn in onze portefeuille. We hebben Nike gekocht naar aanleiding van verbeterende retail cijfers wereldwijd. Na sterke cijfers van concurrent Adidas voorzien we voor Nike ook weer herstelkansen. Nike was in 2016 een van de slechts presterende aandelen uit de Dow Jones. Ondanks alle slechte berichtgeving groeit Nike door, in onze ogen tijdelijk in een wat trager tempo, maar uiteindelijk zal de marktleider weer in staat zijn het krachtigst te groeien.

Avantium
Ondanks dat de vooruitzichten op korte termijn voor deze nieuwkomer op het Beursplein aantrekkelijk leken (zie blog https://www.noordamvb.nl/emissie-avantium-aantrekkelijk-genoeg-om-schrijven/ ) is de beursintroductie toch teleurstellend verlopen. Momenteel overwegen we deze positie (gedeeltelijk) af te bouwen.

Vooruitblik
Wij verwachten de komende periode meer volatiliteit op de financiële markten. Er staan verkiezingen in Frankrijk op de agenda. Het vertrouwen en voortbestaan in de huidige vorm van de EU en de Euro zal deels afhangen van hoe Frankrijk gaat stemmen. Momenteel is de consensus dat Frankrijk pro Europa gaat stemmen, maar met verkiezingsverrassingen van het afgelopen jaar nog vers in het geheugen is een verrassing altijd mogelijk. Verder kijken we nog steeds uit naar de stimuleringsmaatregelen van Donald Trump.

En op bedrijfseconomisch niveau begint binnenkort het eerste kwartaal cijferseizoen weer op gang te komen. We zijn benieuwd of het toenemend consumentenvertrouwen en de lage marktrentes terug zijn te vinden in de cijfers van de verschillende bedrijven.

wesley