OUR BLOG

03 mei 2017

Ahold Delhaize Hamsteren ?!?!?!

noordam-blog-mei

Een van de grote achterblijvers in de AEX index van het laatste jaar is Ahold. Best wel opvallend, de meeste analisten waren positief na de fusie met Delhaize. “Perfect fit”was het verhaal. Maar na een top van ruim €22 is het aandeel afgezakt naar het huidige niveau van €19.

Een van de redenen is deflatie, met name de daling van de voedingsprijzen (vlees, zuivel, groente en fruit) in de Verenigde Staten. Ahold Delhaize haalt 2/3e van zijn omzet uit de VS). Je begrijpt dat dit met kleine marges en stijgende loonkosten geen gezonde situatie is voor de langere termijn. De impact op de winstgevendheid kan behoorlijk zijn. Nu heeft het management aangegeven dat deze deflatie zijn invloed zal hebben op de 1e kwartaal cijfers, maar het heeft tevens aangegeven dat deze deflatie tijdelijk is. Men alweer tekenen ziet van inflatie bij de inkoop van vlees en zuivel.

De concurrentie van discounters wordt ook als een reden aangevoerd, wij denken dat deze impact in Nederland en België op dit moment beperkt is. Ahold Delhaize heeft bewezen dat discounters en premium retailers prima naast elkaar kunnen bestaan. De groeicijfers in Nederland en België bevestigen dit al jaren. In de Verenigde Staten is het ook geen nieuw verschijnsel met een concurrent als Wall Mart.

Positief is de ijzersterke financiële positie van Ahold Delhaize. Een beperkte schuldpositie en een sterke winstgroei de laatste jaren. De beloofde synergievoordelen van € 500 miljoen worden sneller gerealiseerd dan verwacht en Ahold Delhaize denkt deze zelfs te kunnen vergroten. Later dit jaar zal Ahold Delhaize met een update komen met betrekking tot deze synergievoordelen.

De vrije kasstroom loopt de komende jaren op van € 1,6 miljard naar ruim € 2 miljard in 2019. Als Ahold dit, zoals de laatste jaren, geheel uitkeert aan de aandeelhouders via dividend en inkoop van eigen aandelen kan de beurskoers best oplopen richting een niveau van € 25.

Wij denken dus dat de huidige dip in de prijs tijdelijk is. Wij breiden onze bestaande positie dan ook uit op de huidige niveaus.

wesley