Financiële markten wereldwijd verder onder druk.

Beursberichten november 2023

6
November 2023

Een oorlog in het Midden-Oosten, verder stijgende rentes, hogere olieprijzen en in een aantal gevallen matige kwartaalresultaten zetten de financiële markten wereldwijd onder druk. Een lagere inflatie is de hoofddoelstelling van de centrale banken, een vertragende economie in Europa is het effect. In de VS daarentegen presteert de economie nog altijd sterk, vroeg of laat zal ook hier de gestegen rente voelbaar zijn.‍

Koersdalingen in Europa

In Europa waren het vooral de cyclische sectoren (grondstoffen, industriële bedrijven en onroerend goed) die werden geraakt, terwijl de meer defensieve waarden relatief goed stand hielden. Ook hier was echter in individuele gevallen sprake van behoorlijke koersdalingen; de opmerking van de CEO van Nestlé bijvoorbeeld zorgde voor teleurstelling (een ‘voorzichtige consument’), ondanks het feit dat de kwartaalwinst licht hoger was dan de verwachting van analisten. Dit is kenmerkend voor het huidige sentiment, de keerzijde is dat er mooie koopkansen ontstaan in kwaliteitsbedrijven.  

Beleggingen in de VS

Eenzelfde beeld zagen wij in de Verenigde Staten, waarbij de koersen van technologie-aandelen daalden. De sector had te lijden onder een bijkomende exportbeperking door de Amerikaanse overheid op halfgeleiders naar China. Chipproducent Nvidia bijvoorbeeld, welke dit jaar enorm in koers was gestegen, moest fors terrein prijsgeven.

De 10-jarige obligatierente in de VS steeg kortstondig naar 5%, momenteel is deze weer gedaald. Onder andere het grote overheidstekort speelt hier een rol. Verder boekte goud een stevige stijging, veroorzaakt door de geopolitieke spanningen.

Economische ontwikkelingen

Het Amerikaanse inflatiecijfer bleef in september onveranderd op 3,7% op jaarbasis, de daling van de kerninflatie zet echter door. De industriële productie en de kleinhandelsverkopen liepen op, de consument blijft daar vooralsnog spenderen ondanks de hogere rente. Wij denken dat dit beeld zal wijzigen, met een dalende rente als gevolg. In Europa waren evenals in de voorgaande maand de economische cijfers wisselend, waarbij Duitsland er nog steeds in negatieve zin uitsteekt; dit geeft aan dat de economie in landen met een energie-intensieve industrie nog niet is hersteld van de relatief hoge energieprijzen.

Kwartaalresultaten

Het resultatenseizoen voor het derde kwartaal is inmiddels van start gegaan, veel ondernemingen presteren nog altijd sterk. Ons inziens zijn zowel de aandelen- als de obligatiemarkten te hard gedaald en in een overdrijvingsfase beland.  

Wel wachten wij kwartaalcijfers af voordat we tot aankoop overgaan, er vinden nog altijd flinke afstraffingen plaats in geval van tegenvallers. Verder is het huidige renteniveau voor ons aanleiding om de exposure naar alternatieve beleggingen te verminderen ten gunste van obligaties.

Aankopen

Nieuwe namen binnen de portefeuilles zijn Stryker Corporation en Salesforce.com. Laatstgenoemde is de grootste pure cloudsoftwareprovider welke vooral CRM-software aanbiedt. De belangrijkste apps zijn diensten en marketing. Stryker is wereldmarktleider in medische technologie. De portfolio bestaat o.a. uit apparatuur voor orthopedische operaties en neurotechnologie.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan