OUR BLOG

09 okt 2017

6.5% Rabo certificaten: Koersdoel bereikt, wat nu?

Al sinds de beursgang zijn de 6.5% Rabo Certificaten opgenomen in onze portefeuilles. Doorlopend als een van onze grootste posities. Na de laatste emissie in januari hebben we zoals eerder vermeldt flink bijgekocht op 108%. In ons blog van 11 januari jl. gaven we de Rabo Certificaten dan ook heel enthousiast een koersdoel mee van 120%. Hier werd destijds veel op gereageerd door lezers.

De uitgiftekoers was van tevoren onbekend, maar werd uiteindelijk 108%. Een buitenkansje omdat de maanden daarvoor de koers van de Rabo Certificaten tussen de 113% en 116% fluctueerden. Nu nog geen jaar later is de koers opgelopen naar meer dan 120%. Een geweldige performance natuurlijk, maar wat nu te doen. Normaal gesproken wanneer een belegging ons koersdoel bereikt realiseren wij onze winst en gaan op zoek naar een nieuwe kans. In dit geval echter niet, wij verhogen ons koersdoel naar 130% om uiteenlopende redenen.

Allereerst is de lange rente verder gedaald, hierdoor zijn de certificaten automatisch aantrekkelijker geworden. Daarnaast gaat het in Nederland economisch goed met het bedrijfsleven. Dit is ook duidelijk terug te zien in de kapitaalratio’s van de Rabobank. Tot slot en dit is misschien wel de belangrijkste reden om de Rabo Certificaten stevig vast te houden: de herbeleggingsmogelijkheden.

Er worden de laatste maanden veel achtergestelde obligaties uitgegeven met mindere voorwaarden dan de Rabobank Certificaten. Zo plaatste ABN Amro recent een zogeheten Coco-note (contingent convertible) met een rente van 4,75%. Deze obligatie is ook achtergesteld en kan bij een sterk verslechterde balans omgezet worden in aandelen. Hiermee lijkt dit product veel op de Rabo Certificaten, alleen heeft de ABN Amro een mindere kredietwaardigheid en betaalt het ‘slechts’ 4.75% rente.

Bij een koers van 120% leveren de Rabo Certificaten nog 5.4% op. Er zullen mensen zijn die wijzen naar het prospectus van de Rabo Certificaten waarin gesteld wordt dat de Rabobank te allen tijde mag aflossen tegen 100%. Dit is een nadeel, maar een, in onze ogen, onwaarschijnlijk scenario. De Rabo Certificaten zijn de belangrijkste bron van eigen vermogen voor de Rabobank, veelal opgehaald bij hun eigen klanten. Mocht de Rabobank het uitstaande kapitaal willen verkleinen dan zal men hier een nette bieding op doen.

Ondanks het feit dat het neerwaarts risico door de sterk opgelopen koers groter is geworden blijven wij koper van 6.5% Rabo Certificaten. Het zou ons niet verbazen als de Rabo certificaten tegen een effectief rendement van 5% gaan noteren, in lijn met recent uitgegeven producten van andere banken en verzekeraars.

wesley